Regija
0

Pravoslavni Božić na Kosovu u mirnom ozračju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pravoslavni Božić na Kosovu protiče u mirnom ozračju, a najviši kosovski dužnosnici uputili su čestitke građanima koji Božić slave po julijanskom kalendaru.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu i predsjednik vlade Hashim Thaci uputili su čestitke svim pravoslavnim vjernicima na Kosovu, poželjevši da u Novoj godini vlada sklad, snošljivost i mir te da 2009. bude godina uspjeha za sve građane.

Središnju pravoslavnu božićnu liturgiju na Kosovu u srijedu ujutro u manastiru Gračanica predvodio je vladika raško-prizrenski Artemije.

Pritom je podsjetio da se uvjeti u kojima pravoslavni vjernici na Kosovu dočekuju Božić umnogome razlikuju od uvjeta u kojima se taj blagdan slavi u bilo kojem mjestu u Srbiji.

Vladika je ustvrdio da Srbi na Kosovu i u dane Božića žive u uvjetima posebnog sigurnosnog stanja i getoiziranosti.

"Način života u kojemu smo lišeni mnogih mogućnosti, temeljnih ljudskih prava pa i slobode kretanja" prema njegovim riječima obilježava život Srba na Kosovu.

"No i u tim neprilikama ništa ne može pomutiti unutarnju radost koju donosi sam blagdan Božića, te se i danas na Kosovu i rođenje Kristovo slavi i dočekuje po tradicionalnom srpskom običaju", zaključio je Artemije.

Božić je proslavljen i na sjeveru Kosova, u krajevima nastanjenim većinom Srbima.

Nekoliko stotina pravoslavnih vjernika sudjelovalo je u božićnoj liturgiji u hramu sv. Save u južnom djelu Mitrovice.

Vjernici su do hrama sv. Save, koji je spaljen u ožujku 2004., stigli uz jaku pratnju kosovske policije i EULEX-a. Incidenata nije bilo.

U sjevernom dijelu Mitrovice pravoslavni su vjernici proslavili Božić u hramu sv. Dimitrija.

Stanje u sjevernom dijelu Mitrovice, nakon serije incidenata koji su obilježili kraj prošle i početak ove godine, mirno je a vidljivo je pojačana nazočnost KFOR-a i policije EULEX-a.