Ivo Josipović
0

"Pravna država iznad svih političkih kriterija"

FENA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas da je otvorena nova stranica u kojoj je pravna država "prije i iznad svih drugih političkih kriterija".

"Pravna država radi svoj posao. Važno je da nitko nije izuzet od zakona, ali je ne mogu govoriti o mogućoj krivnji ili ne krivnji gospodina Polančeca", izjavio je Josipović nakon obilježavanja 17. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, komentirajući istragu protiv donedavnog potpredsjednika vlade Damira Polančeca.

Na pitanja novinara o mogućem današnjem govoru srbijanskoga predsjednika Borisa Tadića u UN-u, u kojemu će navodno optužiti Hrvatsku zbog posljednjih izjava aktualnog predsjednika Stjepana Mesića, Josipović je rekao kako bi bilo bolje da je riječ o drugim temama.

"Trebamo suradnju i dobre odnose, a vjerujem u uzlaznu fazu odnosa između nas i Srbije. Takav govor neće naštetiti Hrvatskoj", ocijenio je Josipović.

Kazao je kako vjeruje da će Hrvatska uskoro izaći iz krize. Po njegovim riječima, važno je ustrajati na putu u EU jer bi u suprotnom, kaže, izolacija zaustavila hrvatski razvoj. Dodao je da Hrvatska mora biti ravnopravna u EU-u, gdje joj na raspolaganju stoje pristupni fondovi koje mora iskoristiti.

"Želimo da Hrvatska bude prepoznatljiva na europskoj mapi, a tu kultura i obrazovanje imaju posebnu važnost", istaknuo je.

Novoizabrani predsjednik kazao je i da još nije odlučio tko će mu biti savjetnici na Pantovčaku te da pripreme za inauguraciju na Markovu trgu teku normalno.