Srbija
0

"Pravi" Dabić: Nimalo ne ličim na Radovana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dragan Dabić, čiji je identitet koristio lider bosanskih Srba i haški optuženik Radovan Karadžić, živi u Rumi, penzioner je i u izjavi Tanjugu ističe da nema nikakve sličnosti s Karadžićem.

Dabić je rođen 1942. godine, oženjen je, ima kćerku i sina i četvero unučadi.

"To mi je jedina sličnost s Karadžićem", kazao je on u izjavi nacionalnoj agenciji i naglasio da što se lika tiče - njih dvojica nemaju nikakve sličnosti.

"Doduše", kazao je, "imam brkove, ali ni nalik Radovanovim."

Dabić je potvrdio da ga opsjedaju novinarske ekipe otkako se saznalo da on postoji i da se Karadžić služio njegovim identitetom, ali je dodao da mu to uopće ne prija.

Štaviše, razmišlja o tome da počne da naplaćuje razgovore sa novinarima:

"Od nečeg se mora živjeti", kazao je Dabić, objašnjavajući da je penzioner, a da je, dok je bio u radnom odnosu, radio razne, uglavnom fizičke poslove.

"Penzija je mala i od nje se ne može živjeti", rekao je on.

Tanjug je Dabića "otkrio" poslije informacije, do koje je došao u MUP-u Srbije, da nisu tačne špekulacije medija da je Karadžić koristio identitet izvjesnog Dabića iz Sarajeva, preminulog 1993. godine.

Bivši lider bosanskih Srba i haški optuženik Radovan Karadžić alijas Dragan Dabić koristio je identitet živog čovjeka, kako je ranije danas javio Tanjug.

"Takav čovjek postoji, živ je, što znači da su korištena dokumenta falsifikat", potvrdili su u službama MUP-a koje nastavljaju posao na utvrđivanju ostalih pojedinosti vezanih za identitet kojim se Karadžić koristio.

Karadžić je uhapšen u ponedjeljak uvečer u Beogradu, a članovi Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških optuženika Rasim Ljajić i Vladimi Vukčević saopćili su sutradan na konferenciji za novinare da se skrivao pod imenom Dragan Dabić i da je imao prebivalište na Novom Beogradu.