Kosor o Vučureviću
0

"Pravda je spora, ali dostižna"

FENA
Jadranka Kosor
Jadranka Kosor
Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor u utorak je u Dubrovniku hapšenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića ocijenila dobrom vijesti za Hrvatsku i dodala kako se i u njegovu slučaju potvrdilo da je pravda spora, ali ipak dostižna.

"Prošlo je puno godina i ovo se trebalo dogoditi i prije. No i ovog se puta dokazalo kako je pravda katkad spora, ali dostižna", rekla je Kosor u izjavi novinarima koji prate Brownov forum u Dubrovniku na kojem je i sama sudjelovala.

Glede zahtjeva za Vučurevićevim izručenjem Hrvatskoj, Kosor je rekla kako Ministarstvo pravosuđa radi i na tom slučaju i najavila da će sutra na tu temu održati kraći sastanak s ministrom pravosuđa.

Na upit o tome što očekuje od skorašnjeg dolaska predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosa i povjerenika za proširenje Štefana Fülea, Kosor je odgovorila kako očekuje razgovore o onom što je učinjeno, ali i onom što još predstoji učiniti.

Podsjetila je da će Hrvatska ovog mjeseca sigurno zatvoriti dva pregovaračka poglavlja, ustvrdivši da ima uvjeta i za zatvaranje tri poglavlja. Po njenim riječima sve ide prema planu kako bi Hrvatska završila pregovore do juna.

U razgovoru s Barrosom predsjednica hrvatske vlade pokušat će mu predstaviti sve što je do sada učinjeno u poglavljima 8. i 23., uključujući i "neke manje poznate detalje" i izrazila uvjerenost kako će to EK prepoznati.

Premijerka Kosor vjeruje da će hrvatski branitelji presudu generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču 15. aprila dočekati razborito i dostojanstveno.

"Svi očekujemo što će se dogoditi 15. aprila, ali kakva god presuda bila, znamo da neće biti pravomoćna", rekla je Kosor, izrazivši uvjerenost da brojni građani i branitelji razumiju ono što je do sada vlada učinila u pogledu saradnje s Haaškim sudom.

Dodala je kako vlada često razgovara s braniteljima i braniteljskim udruženjima najavivši iduće sedmice na temu presude generalima novi sastanak na kojem će joj se pridružiti brojni ministri.

"Tamo će svi predstavnici udruga moći pitati sve što ih zanima i razjasniti nejasnoće ako ih ima", rekla je Kosor, izrazivši uvjerenost da će branitelji pokazati razboritost i dostojanstvo, "kako to samo oni znaju".

"Oni su se borili za pravnu državu i najzaslužniji su za slobodnu neovisnu demokratsku Hrvatsku kao i činjenicu da upravo dovršavamo pregovore za ulazak u EU", rekla je na kraju izjave predsjednica vlade Jadranka Kosor prije nego što se iz Dubrovnika uputila u Mostar.