Rasim Ljajić za Reuters
0

Praćenje rodbine i ratnih drugova dovelo do hapšenja Ratka Mladića

FENA
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Praćenje rodbine i ljudi osumnjičenih da su pomagali Ratku Mladiću dovelo je do njegova hapšenja, izjavio je predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za suradnju s Haaškim tribunalom ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

"Utvrdili smo nekoliko pravaca od kojih smo očekivali da će nas odvesti do Mladića: njegovi ratni drugovi, grupa bosanskih Srba koji žive u Srbiji, koji su bili s njim povezani u prošlosti, i naposljetku njegova familija", rekao je Ljajić u intervjuu britanskoj agenciji Reuters.

"Jedan od tih tragova konačno nas je odveo do Mladića", kazao je Ljajić.

Ministar je rekao da je prije nekoliko godina dobio dojavu gdje se Mladić nalazi, koja je vodila ka istoj kući gdje je prije dva dana uhapšen.

"Jedan čovjek je zvao prije izvjesnog vremena i tražio da razgovara sa mnom i rekao da je u jednom selu blizu Zrenjanina vidio plavi 'wolksvagen golf' takvih i takvih registarskih tablica i kako misli da je vidio Mladića unutra", kazao je Ljajić.

Ministar je naveo da je sve informacije dao sigurnosnim agencijama koje su nastavile da prate taj slučaj, ali da je "trag zatim postao hladan".

Što se tiče uvjeta u kojima je Mladić živio, Ljajić je rekao da je on "živio asketskim životom, praktično nikada nije napuštao svoje sklonište, rijetko je otvarao prozore, soba je bila u neredu, s mnoštvom lijekova i pilula na stolu".

Ministar je kazao da je Mladić sam davao sebi terapiju, kao i da je pronađen stari mobilni telefon koji nije koristio.

"On je pokušao da se odmakne od prozora kada je vidio da neko ulazi u dvorište, nadajući se da će se policija usredotočiti na kuću pored seoske kuće u kojoj je bio", naveo je Ljajić.

"Policija je ušla upravo u tu seosku kuću: on im je prišao i predao osobnu iskaznicu sa svojim imenom, koja je istekla. Nije pokušavao sakriti svoj identitet", dodao je Ljajić.

Mladić je uhapšen u četvrtak u selu Lazarevu, kod Zrenjanina u kući svog rođaka.

Optužnica protiv Mladića podignuta je pred Haškim tribunalom (ICTY) 1995. godine, a u bijegu je zvanično od kraja 1996. godine.