Regija
0

Poznati glumac Bekim Fehmiu na poštanskoj markici

Anadolija
Filatelija Pošte Kosova promovisala je danas poštansku markicu sa likom slavnog glumca Bekima Fehmiua u okviru serije markica “Svjetska kinematografija”.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Svečanosti koja je povodom predstavljanja markice upriličena u kinu ABC u Prištini, prisustvovali su članovi porodice Fehmiu, ministri kosovske i makedonske Vlade, predstavnici Pošte Kosova, Pošte Makedonije i veliki broj filmskih i pozorišnih umjetnika.

Direktor Pošte i telekoma Kosova Sejdi Hoxha je izjavio da je ponosan što može da predstavi poštansku markicu sa likom najpoznatijeg kosovskog glumca svjetske slave.

“Imidž našeg velikog umjetnika putem pisama i drugih poštanskih pošiljki putovat će u sve zemlje svijeta, u zemlje u kojima je naš glumac svojim talentom ostvario intenacionalnu slavu”, kazao je Hoxha.  

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Kazavši da je ovo 100. markica koju je lansirala Pošta Kosova, Hoxha je napomenuo da je misija Filaterije Pošte Kosova promocija historijskih, nacionalnih, kulturnih i naučnih vrijednosti Republike Kosova.

Bekimov brat Arsim Fehmiu u izjavi za AA kazao je da je ponosan što je Pošta Kosova objavila markicu sa likom njegovog brata.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

“On jeste naš, ali bio je Bekim ne samo albanskog naroda, nego svih naroda i bivše Jugoslavije i svih naroda svijeta. Čuli ste, snimao je na pet kontinenata svijeta, na 7-8 jezika”, kazao je Arsim Fehmiu.

Predsjednik Borda PTK-a Halit Isufi je prisutne podsjetio da je Bekim Fehmiu sin velikog albanskog patriote Ibrahima Fehmiua.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

“Porodica Fehmiu je, gonjena od strane tadašnjeg režima, bila prinuđena da se iseli iz Đakovice i da ode u nekoliko drugih gradova, uključujući i Sarajevo, gdje je Bekim Fehmiu rođen 1936. godine”, kazao je Isufi.

Dodao je da je Bekim prve glumačke korake napravio u prizrenskom pozorištu, da bi potom otišao na studije u Beograd, odakle je i počela njegova velika karijera.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

“Jedan od najvećih uspjeha Bekima Fehmiua je glavna uloga u filmu “Skupljači perja” 1966. godine, koji je osvojio dvije nagrade na Kanskom festivalu u Francuskoj  i bio nominovan za nagradu Oskar”, kazao je Isufi.

Isufi je podsjetio da je Bekim Fehmiu u znak protesta zbog djelovanja srpskog režima nad Albancima, 1987. godine, demonstrativno napustio pozorišnu predstavu u Beogradu, koja je bila njegovo posljednje pojavljivanje na sceni. Umro je 2010. godine u Beogradu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Povodom objavljivanja poštanske markice sa likom Bekima Fehmiu, ministar kulture, omladine i sporta Memli Krasniqi je ocijenio da je Bekim ikona albanskog naroda. On je saopštio da je Ministarstvo na čijem je čelu ustanovilo i nagradu za životno djelo u oblasti kinematografije, nazvanu "Bekim Fehmiu".

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Na kraju svečanosti emitovan je dokumentarni pregled najvažnijih filmskih uloga Bekima Fehmiua.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija