Mirko Cvetković
0

Poziv za kosovske građane da se suzdrže od nasilja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković pozvao je u utorak sve kosovske građane da se suzdrže od nasilja i ne nasjedaju na ekstremističke provokacije te da se okrenu miru i izgradnji bolje budućnosti.

"Odnosi između Srba i Albanaca u južnoj srpskoj pokrajini moraju se poboljšavati dijalogom, u skladu sa srbijanskim ustavom i u interesu dugoročna mira i stabilnosti te boljeg života građana na Kosovu i Metohiji", navedeno je u premijerovu pisanu priopćenju.

Cvetković je kazao da je za rješavanje kosovskog pitanja prijeko potrebno jedinstvo i solidarnost svih političkih i gospodarskih čimbenika u Srbiji te da srbijanska vlada ustraje da se to "najvažnije državno i nacionalno pitanje" rješava u skladu s međunarodnim pravom.

Istaknuo je kako se moraju stvoriti uvjeti da se u svoje kuće i na svoja imanja na Kosovu vrati više od dvjesto tisuća prognanika te da će država na legitiman način pomoći povrat otetih kuća i imanja te obnovu porušenih domova. Srbija u tome očekuje znatnu pomoć međunarodne zajednice, dodao je.