Turska
0

Pozdravljeno usvajanje Deklaracije o Srebrenici

FENA
Turska je pozdravila usvajanje deklaracije u Skupštini Srbije, u kojoj se osuđuje zločin koji je izvršen u Srebrenici i ističe da je to značajan potez u rješavanju problema i pomirenju dvije bivše jugoslovenske republike.

Turska pozdravlja odluku srpskog parlamenta kao značajn korak ka pomirenju između naroda Bosne i Srbije, istaknuto je u izjavi Ministarstva vanjskih poslova u Ankari.

U izjavi se naglašava i spremnost Turske da podrži nastojanja dvije zemlje da normalizuju međusobne odnose "kroz bilateralne i regionalne platforme".

Posebno se naglašava značaj trilateralnog mehanizma, u okviru koga BiH, Srbija i Turska treba da još intezivnije nastave ranije započete međusobne kontakte, kako bi se pronašla rješenja za otvorena pitanja.

U današnjim medijima se podsjeća da je naglašeno tursko angažovanje u pomirenju Srbije i Bosne izazvalo i oštra reagovanja u parlamentu u Beogradu, pogotovo to što je šef diplomatije Ahmet Davutoglu nekoliko dana unaprijed najavio da će ova deklaracija biti usvojena i da će u njoj biti osuđen zločin koji je 1995. godine izvršen nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Desničraska opozicija (u Srbiji) je u znak osvete podnijela rezoluciju da se prizna i genocid koji je nad Jermenima izvršen u Turskoj (u vrijeme raspada Otomanske imperije)…Nezavisno od toga da li je ona prihvaćena ili ne , ali to predstavlja ozbiljnu podršku (Jermenima)", upozorava Erhan Turbendar, ekspert za balkanska pitanja, prenose u četvrtak mediji.