Regija
0

Povrijeđeno nekoliko vojnika KFOR-a

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko vojnika KFOR-a povrijeđeno je kasno popodne kada su demonstranti u opštini Zubin Potok upotrijebili vatromet i Molotovljeve koktele protiv pripadnika međunarodnih snaga, saopšteno je iz komande KFOR-a.

KFOR je potvrdio da su vojnici "u samoodbrani upotrijebili gumene metke, suzavac i biber-sprej kao odgovor na nasilnu reakciju demonstranata".

U saopštenju se navodi da su vodeni topovi još na poziciji i da su upotrijebljeni kako bi se spriječile "dalje agresivne akcije demostranata protiv vojnika KFOR-a".

KFOR je jutros nešto poslije 9.00 sati, kako je saopšteno, uspješno stavio pod kontrolu barikadu u Jagnjenici bez miješanja demonstranata, koji su "ubrzo nakon toga postali nasilni". 

"Tokom njihovih agresivnih akcija pucano je na vojnike KFOR-a iz vatrenog oružja malog kalibra pri čemu su dva njemačka vojnika povrijeđena", navodi se u saopštenju.

Povrijeđeni pripadnici KFOR-a, od kojih je jedan komandant bataljona čiji su vojnici učestvovali u uklanjanju barikada, nisu životno ugroženi i prebačeni su u kamp Bondstil kod Uroševca gdje im je ukazana medicinska pomoć.

Zamjenik komandanta operativnog rezervnog bataljona KFOR-a nekoliko je puta razgovarao sa predstavnikom opštine Zubin Potok kako bi pronašli način da smire situaciju, ali dogovor još nije postignut, navodi se u saopštenju. 
U saopštenju se dodaje da je današnja operacija u skladu sa okvirom misije koja podrazumijeva upotrebu svih rasploživih dostupnih sredstava u situacijama kada postoji životna opasnost po pripadnike KFOR-a.

"Misija KFOR-a je tu da očuva bezbjedno okruženje i osigura slobodu kretanja", navodi se u saopštenju. 

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović rekao je da je, prema neprovjerenim informacijama, oko 100 ljudi povrijeđeno danas na barikadama kod Zubinog Potoka tokom intervencije KFOR-a.