Haški sud
0

Potvrđena presudu Tarčulovskom, Boškoski oslobođen

FENA
Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) u srijedu je potvrdilo osuđujuću presudu Johanu Tarčulovskom, bivšem policajcu iz Bivše Jugoslavenske Republike Makodonije (BJRM) zbog toga što je naredio, planirao i poticao na zločine počinjene protiv Albanaca tokom policijske operacije provedene 12. augusta 2001. godine u selu Ljuboten u sjevernom dijelu BJRM-a. Izrečena kazna od 12 godina zatvora mu je potvrđena.

Žalbeno vijeće je također potvrdilo oslobađajuću presudu za Ljubeta Boškoskog, ministra unutarnjih poslova BJRM-a od maja 2001. do novembra 2002. godine.

Pretresno vijeće je 10. jula 2008. godine Johana Tarčulovskog proglasilo krivim za naređivanje, planiranje i poticanje na ubistvo tri civila Albanca, bezobzirno razaranje dvanaest kuća i druge imovine i okrutno postupanje prema trinaest Albanaca, što sve predstavlja kršenje zakona i običaja ratovanja.

Ljube Boškoski je oslobođen krivnje po svim optužbama u vezi s njegovom navodnom odgovornošću nadređenog, zbog toga što nije kaznio svoje podređene koji su počinili zločine tokom i nakon policijske operacije 12. augusta 2001. godine.

Johan Tarčulovski je uložio žalbu na osuđujuću presudu i izrečenu kaznu, navodeći sedam osnova za žalbu, dok je Tužiteljstvo uložilo žalbu na oslobađajuću presudu Ljubetu Boškoskom.

Žalbeno vijeće je odbacilo sve osnove za žalbu koje je uložio Johan Tarčulovski, kao i jedini temelj za žalbu Tužiteljstva na oslobađajuću presudu Ljubetu Boškoskom u vezi s navodnim pravnim i činjeničnim greškama.

Johan Tarčulovski će ostati u Pritvorskoj jedinici ICTY-a dok se ne okončaju pripreme za njegovo prebacivanje u državu u kojoj će odslužiti ostatak kazne, saopćeno je iz ICTY-a.

Prvobitna optužnica protiv Johana Tarčulovskog i Ljubeta Boškoskog je potvrđena 9. marta 2005. godine. Johan Tarčulovski je uhapšen 14. marta 2005., a prebačen u Haag 16. marta.

Ljube Boškoski je bio u pritvoru u Hrvatskoj zbog optužbi nevezanih za ovaj predmet kada je prebačen u Haag 24. marta 2005. godine. Suđenje je počelo 16. aprila 2007. a završne riječi su održane od 6. do 8. maja 2008.