Vrhovni sud Srbije
0

Potvrđena presuda za zločin nad Srebreničanima

FENA
Srbijanski je Vrhovni sud saopštio u četvrtak da je potvrdio prvostepenu presudu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu izrečenu trojici pripadnika paravojne postrojbe "Škorpioni" za zločin nad srebreničkim muslimanima u Trnovu u julu1995., te da je prihvaćena žalba dvojice pripadnika te postrojbe.

Vijeće za ratne zločine Vrhovnog suda odbilo je žalbu branioca Slobodana Medića osuđenog na kaznu zatvora od 20 godina i Pere Petraševića osuđenog na 13 godina zatvora, te žalbu tužioca za ratne zločine na oslobađajuću presudu za Aleksandra Vukova.

U saopštenju je navedeno i da je Vrhovni sud prihvatio žalbu branioca Branislava Medića prvostepenom presudom osuđenog na 20 godina i smanjio mu kaznu na 15 godina.

Sud je prihvatio i žalbu Aleksandra Medića koji je u prvostepenom postupku osuđen na pet godina i taj predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je 10. aprila 2007. četvericu pripadnika "Škorpiona" na ukupno 58 godina zatvora, a Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe zbog nedostatka dokaza.

Svi su optuženi za ratni zločin strijeljanja šestorice srebreničkih muslimana u julu 1995. u Godinjskoj Bari, mjestu kod Trnova. Optužnica je podignuta na temelju snimke strijeljanja koju su napravili sami pripadnici "Škorpiona", i koja je prikazana na suđenju haaškom optuženiku, bivšem predsjedniku Srbije i SRJ, pokojnom Slobodanu Miloševiću, pred Haaškim tribunalom 2005.