Poruka iz Beograda
0

Potrebne što hitnije ekshumacije i identifikacije

SRNA
U Beogradu je obilježen Međunarodni dan nestalih protestom srpskih udruženja porodica nestalih sa područja bivše Jugoslavije, koji su od vlada u regionu zatražili da hitno započnu ekshumacije registrovanih grobnica i identifikacije posmrtnih ostataka žrtava ratova u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu.

Sa protesta održanim pod nazivom "Tražimo istinu o najmilijima, ma kako bolna bila" na Trgu Nikole Pašića upućeno je otvoreno pismo vladama u regionu Srbije, Hrvatske i BiH, od kojih je zatraženo da što prije utvrde državnu strategiju u oblasti rješavanje sudbine nestalih lica.

Od ovih vlada se traži da obezbijede uslove da instuticije, uključene u ovaj proces, mogu kvalitetno raditi, a od međunarodne zajednice da izvrši jači pritisak na vlade koje se oglušuju o vapaje porodica nestalih.

Zbog toga je, kako smatraju porodice nestalih, neophodno da ove tri države potpišu sporazume o razmjeni relevantnih informacija i saradnji u procesu traženja nestalih lica u regionu i da to ispoštuju.

U pismu se izražava ogorčenje, nezadovoljstvo i razočarenje porodica nestalih zbog pasivnosti nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u Hrvatskoj, BiH, kao i UNMIK-a na Kosovu da se uključe u ovaj proces, kao i zbog diskriminacije srpskih žrtava.

Porodice nestalih su nezadovoljne sporošću ekshumacije već lociranih grobnica i identifikacija ekshumiranih tijela, posebno u Hrvatskoj i smatraju da pravosudne institucije sporo procesuiraju ratne zločince, a aktuelni političari ne stvaraju pozitivan politički ambijent u kojem bi se pitanje nestalih rješavalo isključivo kao humanitarno-pravno pitanje.

U pismu se izažava nada da Evropa "neće u zagrljaj prihvatiti one koji joj dolaze preko neeshumiranih masovnih grobnica zaraslih u korov sa NN krstovima ili bez ikaakvih oznaka, da neće dozvolii ponavljanje zločina nad istim žrtvama izmještanjem grobnica i da počinioci ne budu izvedeni pred lice pravde bez obzira na vjersku ili etničku pripadnost".

"Naše pravo na istinu ne može se dalje gurati pod tepih, krajnje je vrijeme da se zaustavi neizvjesnot", poručile su porodice nestalih.

Traži se hitno donošenje zakona o nestalim licima, kao i da tužilaštva pokrenu istrage u cilju utvrđivanja odgovornosti za izmještanje pojedinačnih i masovnih grobnica.

Zatraženo je da se 30. avgust, Međunarodni dan nestalih, uvrsti u kalendar značajnih datuma koji se obilježavaju na državnom nivou.

Na improvizovanu spomen ploču je poslije protesta položen vijenac za poginule i nestale sa napisom "Najmilijima - članovi porodica", koju su učesnici protesta odnijeli i položili pred ulaz Skupštine grada od koje već nekoliko godina uzalud traže da odredi lokaciju za spomen obilježje, kako bi mogli odati poštu staradalima.

Na pozlaćenoj spomen ploči stoji napis "U spomen žrtvama stradalim u ratovima 1991-2000 na prostoru bivše Jugoslavije".

Protest je održan u organizaciji Koordinacije srpskih udruženja prodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije, među kojima su srpska udruženja iz Hrvatske i sa Kosova.