Slovenija
0

Potraga i utvrđivanje identiteta pronađenog tijela

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dok se ne potvrdi identitet tijela pronađenog u Hrvatskoj nastavlja se potraga za nestalima u nesreći koja se u četvrtak dogodila kod slovenske hidrocentrale Blanca, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare glasnogovornik PU Krško Robert Perc.

Hrvatska je policija u nedjelju u Savi između Zaprešića i Samobora pronašla muško tijelo čiji će se identitet znati najkasnije za 48 sati.

Slovenski policajci u nedjelju su hrvatskim kolegama predali uzorak DNK koji su dobili od obitelji zadnjega nestalog nakon nesreće koja se dogodila u četvrtak, a analizu će obaviti Institut za sudsku medicinu u Zagrebu.

Čim je tijelo pronađeno, hrvatska je policija u skladu sa sporazumom o prekograničnoj policijskoj suradnji obavijestila slovensku policiju, objasnio je Perc, kako prenosi STA.

Vođa podvodne spasilačke službe Slovenije Anton Travner napomenuo je da ronioci danas zbog opasnosti i iscrpljenosti neće pretraživati vodu. Pretraženo je 90 posto vodene površine ispod brane, a Travner je siguran da se tijelo posljednjeg unesrećenog ne nalazi na dosad nepregledanom području.

Što se tiče tijela pronađenog u Hrvatskoj, mjesto i vrijeme, kao i visina i težina, upućuju na to da je riječ o tijelu nestale osobe, rekao je Travner.

Ne potvrdi li se identitet tijela pronađenog u Hrvatskoj, ronioci će nastaviti potragu.

Perc je istaknuo da će o rezultatima DNK utvrđivanja identiteta najprije biti obaviještena rodbina, a zatim i mediji.

U potrazi sudjeluju 82 pripadnika spasilačkih službi koji promatraju porječje, rekao je zapovjednik Civilne zaštite za Posavje Jožef Kos, a obavljena su i dva preleta helikopterima, dok šest kanuista pretražuje rijeku.

Do danas je u cijeloj akciji sudjelovali 866 ljudi, a nakon akcije obavit će se temeljita analiza događaja na temelju kojih će zakonodavna tijela pripremiti dokumente kojima će se spriječiti slični događaji, dodao je Kos.

Sljedeća konferencija za novinare održat će se kada se doznaju rezultati DNK analize iz Zagreba.

U četvrtak je u nesreći dva kanua na rijeci Savi kod hidroelektrane Blanca stradalo 14 osoba, od kojih je samo jedna žena preživjela i prebačena je u bolnicu. Do nedjelje je pronađeno 12 tijela unesrećenih, a za jednim se još tragalo.

Za sutra je u Sloveniji najavljen dan žalosti.