Ljubljana
0

Potpisan sporazum o prodaji gradskog zemljišta za džamiju

FENA
Ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič i muftija Nedžad Grabus potpisali su su u srijedu sporazum po kojemu bi 50.000 muslimanskih vjernika u Sloveniji moglo kupiti zemljište za gradnju džamije u Ljubljani.

Sporazum između grada i poglavara Islamske zajednice u Sloveniji predviđa prodaju gradskog zemljišta površine više od 11.000 kvadratnih metara za 4,7 miliona eura. Islamska zajednica Slovenije njime se obvezuje da će sredstva uplatiti u roku osam dana.

Muftija Grabus je zahvalio Jankoviču na njegovu angažmanu da slovenski muslimani nakon 40 godina od prvog zahtjeva dobiju svoj prvi vjerski i kulturni objekt te je izrazio nadu da će potrebna sredstva biti pravodobno sakupljena i uplaćena na gradski račun.

Gradnji prve džamije u Sloveniji neki se protive, a jedan je gradski vijećnik najavio da će u roku od mjesec dana pokušati prikupiti 11.500 potrebnih potpisa da se o tome održi referendum. Jankovič se toj ideji protivi i najavio je da će u slučaju da se referendum organizira, tražiti tumačenje ustavnog suda.