Srbija i Rusija
0

Potpisaan ugovor o prodaji naftne industrije

FENA
Predstavnici Srbije i Rusije potpisali su u srijedu u Moskvi sporazum o energetskoj suradnji koja obuhvaća i prodaju Naftne industrije Srbije, a predsjednici dviju država, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev potpisali su predsjedničku izjavu kojom se na državnoj razini jamči realizacija tih dokumenata, prenijeli su beogradski elektronički mediji.

Sporazum obuhvaća prodaju 51 posto Naftne industrije Srbije (NIS) ruskoj tvrtki Gazprom, a predviđa i izgradnju plinovoda Južni tok kroz Srbiju, kao i izgradnju skladišta plina Banatski dvor.

Sporazumom su predviđene i investicije u NIS u vrijednosti od 550 miliona eura, od čega će 490 miliona biti uloženo u povećanje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta, dok će 60 miliona biti namijenjeno ekološkoj zaštiti.

Tokom dana direktor srpskog poduzeća Srbijagas Dušan Bajatović novinarima je u Moskvi rekao da će svi proizvodi NIS-a biti prema standardu "Euro 5" i da će proizvodi te tvrtke biti namijenjeni i vanjskom tržištu.

S ruskom stranom, po njegovim riječima, još nije preciziran kapacitet plinovoda Južni tok, ali je sporazumom potpisanim prije godinu dana predviđen protok ne manji od 10 milijardi prostornih metara, čime bi bile zadovoljene energetske potrebe Srbije.

Prodaju NIS-a po cijeni od 400 miliona eura neovisni ekonomski stručnjaci ocijenili su kao loš potez, navodeći da je realna vrijednost te tvrtke višestruko veća.