Rasim Ljajić
0

"Postoji politička volja da se završi saradnja"

FENA
Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je sinoć da je Srbija u saradnji s tim sudom od 2002. učinila ono što nije nijedna druga država i da postoji politička volja da se ta saradnja i završi.

Ljajić je rekao RTS-u da je u tom periodu pozitivno odgovoreno na stotine hiljada zahtjeva Tribunala u vezi dostavljanja dokumentacije, "isto kao što su dokumenta dostavljena i odbrani".

On je naveo i da Srbija, za razliku od, primjera radi, Hrvatske, koja ima probleme u saradnji s Haagom u vezi dostavljanja dokumentacije vezane za haškog optuženika Antu Gotovinu, nema takvih problema.

Osvrnuvši se na najnoviji stav glavnog tužioca Haškog tribunala Sergra Brammertza, koji je prenio ranije u srijedu ambasadorima članica EU da je došlo do napretka u saradnji Srbije s tim sudom, ali da još nema pune saradnje, Ljajić je dodao da je Brammertz konstatirao ono što je činjenica.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim sudom je dodao i da je Brammertz naveo da u Srbiji postoji jasna politička volja da se okonča saradnja s Haškim tribunalom.

Ljajić je istakao da je u punoj saradnji Srbije s Haškim sudom "ljestvica podignuta na visok nivo i da je puna saradnja poistovjećena s (bivšim ratnim liderom bosanskih Srba Ratkom) Mladićem u Haagu".

On je naveo i da, kada se Mladić nađe u Haagu, neće biti novih političkih pritisaka vezanih prvenstveno za ratne zločine, već će se Srbija naći pred istim uvjetima kao i ostale države prije pristupanja EU, uključujući i prilagođavanje zakonodavstva.

Ljajić je ocijenio i da se srpsko tužilaštvo za ratne zločine, radom u prethodnim procesima, kvalificiralo i za preuzimanje međunarodnih slučajeva.

Evropski diplomatski izvori rekli su Tanjugu u Bruxellesu da je Brammertz na sastanku prenio ambasadorima da je došlo do "određenog napretka, ali da ima još uvijek prostora za dalji napredak" i da "još nema pune saradnje".

Predstavnici zemalja članica su postavljali Brammertzu pitanja s ciljem da se bolje upoznaju s trenutnim stanjem u saradnji Srbije i Hrvatske s Haškim tribunalom pred raspravu koja se očekuju u ponedjeljak u Bruxellesu na sastanku Vijeća ministara EU.