Regija
0

Postoje li tajni spiskovi optuženih za ratne zločine?

SRNA
Beograd
Beograd
Više stotina građana Srbije traži informaciju da li se protiv njih u Hrvatskoj vodi postupak zbog ratnih zločina, jer sumnjaju da Hrvatska ima paralelan spisak, javlja B92.

Riječ je o osobama koje se ne nalaze na spisku ljudi koje je Hrvatska optužila ili osudila za ratne zločine ili se protiv njih vodi istraga. Međutim, i dalje postoje sumnje da taj spisak nije konačan i da Hrvatska poseduje paralelne, tajne spiskove, koji nisu dostupni javnosti.

U policiji Hrvatske kažu da tvrdnje da postoje paralelni spiskovi nisu istinite. 

Hrvatsko državno tužilaštvo nedavno je predalo Ministarstvu pravde Srbije spisak sa podacima za 1.534 osobe. Na spisku se nalazi 538 osoba osuđenih za ratne zločine, 563 optuženih i 433 osobe proitiv kojih se vodi istraga i on je dostupan na lični zahtjev.

Direktor Dokumentaciono-infirmativnog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao da se dešava da se neko vrati u rodno mjesto, pa ga tek naknadno, recimo komšija, prijavi i tako se nađe na spisku ratnih zločinaca.

 "Ako protiv nekog nije barem otvorena istraga onda, on nije na spiskovima. Ako je proveravao u Ministarstvu pravde, 'Veritasu' ili Hrvatskom konzulatu, onda istraga nije dignuta", rekao je Štrbac.

U Ministarstvu pravde Srbije ranije su naveli da je država preuzela obavezu da pomogne svima protiv kojih se vodi istraga za ratne zločine, ali i da prati situaciju i neprestano obnavlja spiskove eventualnim novim imenima, kako ne bi bilo iznenađenja prilikom prelaska hrvatske granice.