Konačna odluka u utorak
0

Postignut dogovor o kandidaturi Srbije za članicu EU

FENA
Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppé izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da je na sastanku šefova diplomatija država članica EU postignut dogovor o dodjeljivanju statusa kandidata Srbiji.

"Postignut je dogovor danas. Danas konačno nije bilo prigovora", rekao je Juppe novinarima u pauzi sastanka, prenosi AFP.

Formalna odluka bit će donijeta u utorak (sutra) a ona mora biti potvrđena na samitu EU koji se održava 1. i 2. marta.

Juppe je, napuštajući ranije sastanak šefova diplomatija EU, koji u ponedjeljak vode "političku raspravu" o dodjeli kandidature Srbiji, naglasio: "Odavno smo uvjereni da je trebalo napredovati i Srbiji dodijeliti status kandidata za članstvo".

"To je sad učinjeno", istakao je francuski ministar vanjskih poslova koji je pohvalio posao koji su, s tim u vezi, obavili visoka predstavnica EU Catherine Ashton, evropski povjerenik Stefan Fuele i posrednik EU u dijalogu Beograd-Priština Robert Kuper.

"Uslovi su ispunjeni i to će biti ohrabrenje za Beograd da napreduje u procesu integracija u Evropsku uniju, kao i za Kosovo koje je takođe napravilo napredak", naveo je Juppe.

"Treba biti strpljiv, kako kažu neke kolege, jer status kandidata nije članstvo u EU", zaključio je šef francuske diplomatije.

Odluku o statusu kandidata za Srbiju treba da donesu ministri 27 zemalja članica na sutrašnjem sastanku vijeća za opće poslove, a potom da je potvrde šefovi država i vlada na samitu 1. i 2. marta.