Trgovina organima na Kosovu
139

Posljednji sudski proces za zločine na Balkanu

Klix.ba
Clint Williamson (Foto: AFP)
Clint Williamson (Foto: AFP)
Clint Williamson, 51-godišnji američki diplomata, je u Briselu otvorio ured iz kojeg će istraživati i pokrenuti vjerovatno posljednji sudski proces koji se tiče zločina na Balkanu, a koji se fokusira na trgovinu organima iz 1990-ih godina sa kojom se povezuje i trenutna vladajuća elita Kosova.

Zbog straha od uznemiravanja svjedoka ili nepravilnosti u vezi sa dokazima, Williamson se nalazi u zgradi koja je pod 24-satnim nadzorom. Svi posjetioci moraju dobiti dnevnu dozvolu prije dolaska, a u uredu nije dozvoljeno korištenje kamera i telefona.

"Uznemiravanje i zaštita svjedoka su ključni faktor. Učinili smo sve da ova istraga bude sigurna", kazao je Williamson.

Istraga se fokusira na tvrdnje da su kosovski Albanci uzimali organe srpskih zatvorenika i ratnih zarobljenika te ih prodavali na crnom tržištu. Tokom ovog procesa je oteto, mučeno i ubijeno više od 500 osoba, većinom Srba. Ovi događaji su se desili 1999. godine.

U izvještaju iz 2010. godine Dick Marty, izvjestilac Vijeća Evrope, je izjavio da su komandanti Kosovske oslobodilačke armije, među kojima je i sadašnji premijer Kosova Hashim Thaci, bili usko povezani sa trgovinom organima. Thaci i Vlada Kosova su odbacili sve navode o ovim zločinima.

Kako bi izbjegli curenje informacija, uznemiravanje svjedoka i ostale probleme, niko u Williamsonovom timu nije sa Balkana. Williamson je na čelo ove operacije postavljen zbog 18 godina radnog iskustva na Balkanu. Bio je tužilac na suđenjima za ratne zločine i diplomata. On vjeruje da će istraga trajati oko dvije godine.

"Ovo je jedna vrsta tamnog oblaka iznad cijele regije. Činjenica da se sa ovim zločinima povezuje vladajući vrh Kosova ima utjecaj na odnose u cijeloj regiji", kazao je Williamson.

I Srbija i Kosovo su obećali punu podršku i saradnju u ovoj istrazi.

Williamson je trenutno zadovoljan napretkom, ali kaže da je vrijeme veliki problem, jer su se zločini desili prije 12 ili 13 godina, a dokazi i svjedoci su rašireni po cijeloj regiji.