Regija
109

Posljednji oproštaj od legendarnog glumca: U Beogradu sahranjen Bata Živojinović

Piše: S. H.
Foto: Rajko Ristić/Blic.rs
Foto: Rajko Ristić/Blic.rs
Legendarni glumac Velimir Bata Živojinović (83) sahranjen je danas u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Sahrani Bate Živojinovića prisustvovale su brojne javne ličnosti, a najviše je bilo njegovih kolega glumaca. Između ostalih, posljednjem oproštaju od legendarnog Valtera prisustvovali su Mira Banjac, Milorad Mandić Manda, Lazar Ristovski, Gorica Popović, Jelena Žigon, Vesna Trivalić, reditelj Lordan Zafranović, Radoš Bajić, Rale Zelenović, Boda Ninković i brojni drugi.

Osim njih, sahrani su prisusvovali i pjevačica Lepa Brena, njen muž Boba Živojinović, predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i drugi.

Govor su na sahrani držali glumci Milorad Mandić Manda i Danica Maksimović.

"Velimire, nikada te nismo tako zvali, zvali smo te bratom, ocem, učiteljem, hvala ti za nagradu što smo te upoznali, igrali s tobom, dijelili kadar. Imamo pravo da budemo ljuti što se završilo ovako. Ponosni smo na tebe i tvoju porodicu što su izdržali duge četiri godine teške borbe. Od tebe smo krali zanat, nikad se nisi ljutio zbog toga, obožavali smo te, hvala ti za sve. Bilo nam je mnogo teško kada smo čuli da si u bolnici", rekao je Milorad Mandić, prenosi Blic.

Prije sahrane komemoracija je održana u Skupštini grada Beograda.

Podsjećamo, glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je u nedjelju u 83. godini. Bio je jugoslavenski i srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Na filmskom platnu debitovao je 1955. godine u filmu "Pjesma sa Kumbare". Glumio je u više od 280 filmova i televizijskih serija.

U većini filmova koje je snimao igrao je glavne uloge, a naročito je ostao upamćen po tzv. partizanskim filmovima "Bitka na Sutjesci", "Kozara", "Valter brani Sarajevo", "Partizanska eskadrila" i brojnim drugim.