Srbija
0

Poslanici sutra biraju vladu Srbije

FENA
Poslanici Skupštine Srbije će u ponedjeljak izabrati novu vladu, čiji će sastav od 24 resora, predložiti kandidat za premijera Mirko Cvetković. Predsjednik Srbije Boris Tadić dostavio je prijedlog kandidata za premijera.

Mandatar za sastav nove vlade Mirko Cvetković odredio je sva kadrovska rešenja u budućem kabinetu, rekli su Tanjugu u poslaničkom klubu Demokratske stranke (DS).

Cvetković je razgovore o sastavu kabinata počeo prošlog petka, odmah pošto je predsjednik Srbije Boris Tadić saopštio da mu je povjerio mandat za sastav vlade.

Osnovni program buduće vlade sadržan je u pet ključnih principa - eurointegracije, očuvanje Kosova u sastavu Srbije, jačanje ekonomije, socijalna pravda i borba protiv korupcije i svih oblika kriminala, izjavio je Tanjugu lider socijalista Ivica Dačić.

Predsjedništvo Socijalističke partije Srbije (SPS) verifikovalo je koalicioni sporazum DS i koalicije SPS-Partije udruženih penzionera Srbije (PUPS)-Jedinstvene Srbije (JS) i odredilo kadrovska rješenja u budućoj vladi. Demokratska stranka Srbije saopštila je da bi nova vlada iz skupštinske procedure trebalo da povuče prijedlog za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, dok u novim pregovorima sa Briselom ne obezbjedi da u taj dokument budu unijete garancije teritorijalne cjelovitosti Srbije.

Portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Kristina Galjak izjavila je da je dobro da vlada Srbije bude formirana što prije radi nastavljanja procesa evropskih integracija Srbije i da je Brisel spreman da radi s onom vladom koja želi da napreduje u tom procesu.

"Kao što smo više puta do sada istakli, spremni smo da radimo sa svim vladama koje imaju želju da rade s EU. Radićemo s onom vladom koja želi da napreduje u procesu evropskih integracija. S onom vladom koja ne želi Evropu, nećemo ni raditi", rekla je predstavnica za štampu Havijera Solane u razgovoru za "Novosti".