Regija
10

Posjeta premijera Albanije Beogradu odgođena za 10. novembar

SRNA
Edi Rama (Foto: AFP)
Edi Rama (Foto: AFP)
Premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama saglasili su se danas u telefonskom razgovoru da zvanična posjeta albanskog premijera Beogradu bude odgođena za 10. novembar.

U zajedničkom saopštenju dvojice premijera navodi se da su se saglasili da su incidenti na stadionu u Beogradu tokom fudbalske utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije "po svojoj suštini bili veoma nesrećni".

"I dalje postoje jasna neslaganja oko toga kako je do incidenta došlo, ali ne smijemo i nećemo propustiti mogućnost da se sastanemo i da radimo na održavanju regionalne stabilnosti", naglasili su sagovornici.

U saopštenju se navodi da su premijeri zaključili da je vrijeme da se "okrene nova stranica" u političkim i ekonomskim odnosima između Srbije i Albanije.

Vučić i Rama istakli su da je neophodno nastaviti dijalog i proces započet u Berlinu 28. augusta, tokom konferencije o zapadnom Balkanu, jer će on omogućiti poboljšanje odnosa dvije zemlje, regiona ali i cijele Evrope.

Posjeta Rame Beogradu ranije je bila zakazana za 22. oktobar.

Fudbalska utakmica između reprezentacija Srbije i Albanije prekinuta je u utorak, 14. oktobra, u Beogradu nakon incidenta kada se pred kraj prvog poluvremena iznad terena pojavio dron sa zastavom "velike Albanije".