Regija
0

Posebna jedinica Europola za zapadni Balkan

FENA
Evropski policijski ured (Europol) smatra da je zapadni Balkan "posebno osjetljiv" za Evropsku uniju kada se radi o organiziranom kriminalu i zato je u okviru ove evropske organizacije formirana posebna jedinica koja se bavi tim dijelom Evrope, izjavio je u četvrtak pomoćnik direktora Operativnog odjela Europola Laszlo Salgo.

"Europol je procijenio da je ta regija veoma osjetljiva za EU, jer se u njoj nalaze države koje su i zemlje porijekla i zemlje tranzita za različite kriminalne fenomene", rekao je Salgo na marginama skupa "Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije u regiji Balkana".

"Zato smo formirali novu jedinicu koja se bavi kriminalom što dolazi iz jugoistočne Evrope, a u budućnosti bismo voljeli uspostaviti i analitičku jedinicu koja će se baviti prikupljanjem obavještajnih podataka iz te regije", dodao je.

Salgo je rekao da Europol istovremeno konstatira "velike napore tih zemalja da bolje ispune evropske standarde i u pravosuđu i u praksi", zahvaljujući čemu je "suradnja EU-a i policija zemalja zapadnog Balkana umnogome poboljšana posljednjih godina.

Salgo je posebno ukazao na značaj potpisivanja sporazuma o suradnji između Europola i svih država zapadnog Balkana, prenio je Tanjug.