Regija
0

Porodica iz Novog Pazara prijeti samospaljivanjem

SRNA
Novi Pazar
Novi Pazar
Petnaest članova porodice Adema Murtezića među kojim je i sedmoro djece zatvoreno je u jednoj od prostorija starog Hana u centru Novog Pazara i prijete samospaljivanjem protestvujući protiv privatizacije ovog objekta, javlja dopisnik Srne.

Oni imaju više flaša benzina i tvrde da su njihove namjere ozbiljne.

Stari Han je prodat prije nedjelju dana uz ostale ugostiteljske objekte preduzeća "Lipa", uprkos zahtjevima porodice Murtezić da se ovaj objekat izuzme iz privatizacije jer je od davnina u vlasništvu ove porodice. 

Adem Murtezić tvrdi da je privatizacija bila nelegana i podsjeća da je vlasnik ovog objekta bio njegov pradeda Amir-aga, po kome Han i nosi ime.

Ugostiteljsko preduzeće “Lipa” je prije nedjelju dana kupila Hasnija Šemsović za 127 miliona dinara i postala vlasnik 14 ugostiteljskih objekata među kojima je i Amir-agin Han izgrađen u 18. vijeku.

Ovaj objekat je nacionalizovan 1959. godine, a deceniju nakon toga opština ga je dala na korištenje lokalnom ugostiteljsko-turističkom preduzeću "Lipa". 

U preduzeću kažu da privatizacija nije sporna i da će oni postupati kako zakoni nalažu, a upad u prostorije Hana prijavili su nadležnima. 
Pansion Amir-agin han u centru grada, kafana Granata u Staroj čaršiji, Bezistan na jednom od bedema u gradskom parku i stara Novopazarska banja nalaze se na popisu Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva kao kulturno-historijsko naslijeđe.

Pored Amir-aginog hana sporna je i privatizacija stare Novopazarske banje, jer je Islamska zajednica u Srbiji koju predvodi muftija Muamer Zukorlić tražila od Direkcije za restituciju njen povratak.