Regija
0

Poplave u Srbiji: Evakuisane stotine ljudi, vanredno stanje u pet opština

SRNA
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Širom Srbije nabujali vodotoci prijete da ugroze kuće i imanja, iz ugroženih područja do sada je evakuisano oko 430 ljudi, a poplavljeno je i oko stotinu kuća na centralnom Kosovu.

Samo u toku noći u opštini Doljevac spaseno je više od 60 ljudi, a vanredna situacija proglašena je Lučanima, Prokuplju, Kuršumliji, Požegi, Zaječaru i Medveđi.

Za podne je planirana sjednica Štaba za vanredne situacije kojoj će predsjedavati premijer Srbije Ivica Dačić, prenose beogradski mediji.

Beli Timok koji je sinoć prijetio Zaječaru, opada, a Crni Timok stagnira. Situacija u Lučanima slična je jučerašnjoj u prijepodnevnim satima, kada je bilo 70 centimetara iznad glavnog korita Bjelice, koja je trenutno u opadanju.

U selu Đerać je najteža situacija, rijeka se izlila na više od 20 kilometara puta, kažu iz Sektora za vanredne situacije. Osim poplave i velike količine vode, veliki problemi Dragačevaca su i klizišta, neprohodni putevi.

Struje ima, ali pojedine opštine sada su bez vode za piće. Zbog zamućivanja izvora i bunara voda nije za piće u Vrnjačkoj Banji, Prokuplju i Svrljigu.

Na centralnom Kosovu u selu Ugljare izlivanjem rijeke Gračanke poplavljeno je oko stotinu kuća.

Načelnik kosovskog okruga Vladeta Kostić izjavio je da su poplave napravile veliku materijalnu štetu i da nisu samo kuće poplavljene, već i 20 hektara njiva.

"Ekipe su na terenu, pomaže se porodicama koje su pogođene poplavama. Čekamo da se voda smanji, kako bismo kasnije intervenisali", rekao je Kostić.

U Srbiji će, prema prognozama meteorologa, danas biti promjenjivo oblačno i toplije, mjestimično s kratkotrajnom kišom, po podne i uveče ponegdje moguć je pljusak s grmljavinom.