Nakon 30 godina
0

Popis stanovinštva na Kosovu u aprilu

FENA
Goran Bogdanović
Goran Bogdanović
Nakon trideset godina na Kosovu će se provesti prvi popis stanovništva za koji su pripreme u završnoj fazi i koji će, unatoč nekim dvojbama, početi 1. aprila i trajati 15 dana.

Pojedinosti o popisu utvrđene su u ponedjeljak na sastanku predsjednika kosovske vlade Hashima Thacija i direktora Evropskog ureda za statistiku EUROSTAT-a Pieter Everaersa.

U priopćenju Evropske komisije, dostavljenom medijima u Prištini, navodi se da će međunarodni predstavnici nadzirati popis u skladu s međunarodnim preporukama koje su objavili Ujedinjeni narodi.

Građani će na popisu moći iskazati svoju nacionalnu pripadnost i vjeroispovijest, ali to nisu obvezni učiniti, stoji u saopćenju.

Pripreme za popis stanovništva na Kosovu počele su još 2005. godine.

Iz Beograda, kako u ponedjeljak prenose prištinski mediji, stižu pozivi kosovskim Srbima da bojkotiraju popis. Po tim izvorima, odbor za Kosovo srbijanskog parlamenta pozvao je Srbe na Kosovu da ne sudjeluju u popisu, a ministar za Kosovo u srbijanskoj vladi Goran Bogdanović rekao je na sjednici tog odbora kako vlada smatra da na Kosovu popis mogu provoditi samo Ujedinjeni narodi, a ne kosovske institucije.