Kosovo
0

Ponovno otvoren sud na sjeveru Mitrovice

FENA
Prva skupina djelatnika međunarodnog pravosuđa na Kosovu počela je u petak s radom u Okružnom sudu UNMIK-a u sjevernom dijelu Mitrovice, nakon gotovo sedam mjeseci stanke poslije velikih nereda ispred zgrade suda do kojih je došlo nakon proglašenja neovisnosti Kosova.

Sud je prestao raditi nakon sukoba Srba i policije UNMIK-a i KFOR-a 17. ožujka, nakon što je skupina Srba nasilno ušla i preuzela zgrade suda. U tim sukobima poginuo je jedan policajac UNMIK-a iz Ukrajine, dok je ozlijeđeno gotovo 200 pripadnika policije UNMIK-a, KFOR-a i lokalnih Srba.

Prema riječima glasnogovornika UNMIK-a, u petak će zaposleni pripremiti urede, postaviti računalnu opremu, provjeriti dosjee i sl., a u ponedjeljak će sud početi s radom na predmetima.

Glasnogovornik je kazao kako će se na sudu suditi u skladu sa zakonima UNMIK-a i Rezolucijom 1244 UN-a.

Na zgradu suda postavljena je tabla s oznakama UNMIK-a, ispred zgrade postavljena je i zastava UN-a, a zgradu suda od petka ujutro osiguraju jake snage policije UNMIK-a i Kosovske policijske službe.

Zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuqi izjavio je za Radio televiziju Kosova da očekuje kako će se do kraja godine na sud na sjeveru Mitrovice vratiti i kosovski suci i tužitelji.