Goran Svilanović
0

Pomirenje na Balkanu dugotrajan su proces

FENA
Državne politike zemalja u jugoistočnoj Evropi treba da se suoče s realnošću i učestvuju u procesu pomirenja u regiji, ocijenio je sinoć u Beču bivši šef jugoslavenske diplomatije i funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović.

Svilanović je na konferenciji "Suočavanje sa prošlošću i proces pomirenja na zapadnom Balkanu", koji je organizirao Institut za Podunavlje i srednju Evropu (IDM), kazao da se "mora sagledati realnost koja izgleda tako da su poslije raspada Jugoslavije nastale nacionalne, a ne multietničke države".

Svilanović je također istakao da je potrebna jasna podrška EU zemljama regije za njihovo brzo priključenje Uniji.

"Jasan datum završetka pregovora o pridruživanju EU sa Hrvatskom pozitivan je signal i za ostale zemlje u regiji", podvukao je Svilanović, ističući da se do sada tražilo neprekidno ispunjavanje novih uvjeta.

Svilanović je dalje ocijenio kako je za Kosovo i Metohiju potreban zajednički stav EU, Beograda i Prištine.

Nenad Šebek iz Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi je rekao da proces pomirenja zahtijeva vrijeme i da u njemu najveću ulogu treba da imaju politika, inteligencija, mediji, ali i obrazovanje.

Miđen Keljmendi, urednik prištinskog nedjeljnika "Java", ocijenio je da se tokom procesa pomirenja postoje dva izazova.

"Potrebno je identificirati zločine i reći istinu i na drugoj strani naučiti ljude da prihvate istinu", smatra Keljmendi.