Rijeka
0

Položen kamen - temeljac za gradnju islamskog centra

FENA
Foto: 24sata.hr, D. Pavletić
Foto: 24sata.hr, D. Pavletić
Ministar za vjerska pitanja države Katar Aimad Abdulla S. G. Al-Marri položio je danas kamen-temeljac za gradnju islamskog centra u Rijeci.

Među prisutnima bili su predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić, reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa ef. Cerić, kao i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović.

Kako javlja Mina, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić obratio se prisutnima na polaganju kamen-temeljca za izgradnju islamskog centra u Rijeci.

"Danas je povijesni dan za sve ljude koji iz povijesti hoće da nauče da je velika vjera ona koja ima veliku ljubav za drugog i drugačijeg, da je veliki narod onaj koji ima veliko srce za svakoga, da je velika država ona koja ima veliko poštovanje prema ljudskim pravima svih svojih građana, da je velika kultura ona koja ima veliku dušu za sva ljudska osjećanja", kazao je, između ostalog, Cerić.

U islamskom centru u Rijeci, uz džamiju bit će tri stana, višenamjenska dvorana, uredi, učionice, vrtić, restoran i čitaonica, a trebalo bi da bude izgrađen do kraja 2011. godine. Procjenjuje se da će njegova gradnja koštati između 8 i 10 miliona eura. Dinamika gradnje ovisit će o prikupljenim donacijama.

Taj vjerski objekt bit će građen po idejnom projektu akademskog kipara Dušana Džamonje, a moći će primiti oko 3.000 vjernika.