Regija
122

Politika nije isto što i fudbal: Ćiro Blažević na izborima u Hrvatskoj osvojio tek 259 glasova

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Miroslav Ćiro Blažević, bivši fudbalski selektor reprezentacija Hrvatske i BiH, na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj bio je kandidat stranke Milan Bandić 365 iz XI izborne jedinice. Ipak, njegov izborni rezultat daleko je od onih sportskih po kojima je bio poznat.

Ćiro Blažević je bio nosilac liste Milan Bandić 365 za Hrvatski sabor, ali je osvojio svega 259 glasova, što je veoma loš izborni rezultat i nedovoljno da legendarnog trenera vidimo i u političkim vodama.

Neposredno prije izbora Ćiro je kazao kako kroz politiku želi uraditi nešto više za Hrvate u BiH, jer prema njegovim riječima HDZ i SDP to nisu u stanju.

Ćiro je računao na svoju popularnost i trenerske zasluge, ali da politika nije isto što i nogomet pokazali su rezultati izbora.

Treba istaći i da je Marijo Pejić, profesor na Fakultetu političkih nauka i bivši direktor BHT1, također kandidat stranke Milan Bandić 365, osvojio tek 37 glasova.

Marijo Pejić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Marijo Pejić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Iz XI izborne jedinice (dijaspora) u Hrvatski sabor ušla su dva kandidata HDZ-a i to Božo Ljubić sa 3.041 glasom i Željko Raguž sa 1.609 glasova.

U Sabor je ušao i Željko Glasnović kao nezavisni kandidat, koji je nedavno istupio iz HDZ-a. On je osvojio najviše glasova i to 4.282.

Relativni pobjednik izbora u Hrvatskoj je HDZ koji je osvojio ukupno 61 mandat, Narodna koalicija koju je predvodio SDP osvojila je 54 mandata, MOST 13, a Živi zid osam mandata. Danas počinju pregovori o formiranju vlasti, a očekuje se da kostur buduće vlade čine HDZ i MOST.