Regija
29

Politička karijera puna kontroverzi: Sve Bandićeve afere

Klix.ba
Milan Bandić u Sarajevu (Foto: Arhiv/Nedim Grabovica/Klix.ba)
Milan Bandić u Sarajevu (Foto: Arhiv/Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon što je u nedjelju u poslijepodnevnim satima uhapšen, mediji u Hrvatskoj su podsjetili na niz afera koje su se proteklih godina vezivale za gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Njegov dugogodišnji politički angažman obilježile su brojne kontroverze, ali sve ono za šta ga se optuživalo svih ovih godina nije dokazano, niti su se protiv Bandića vodili sudski postupci.

Spominjali su se sporni poslovi, koji su se dodjeljivali kumovima, razmjene gradskih zemljišta na štetu grada te brojne druge afere.

Nagađalo se i ranije da Državno odvjetništvo provodi istrage, ali sam Bandić tome nije pridavao značaja, bar ne javno.

Bandić je gradonačelnik Zagreba postao 2000. godine, da bi već 2002. godine dao ostavku zbog nesreće koju je izazvao pod utjecajem alkohola. Vratio se 2005. godine.

Nakon što se odlučio okušati na predsjedničkim izborima 2009. godine, zamrznuo je svoje članstvo u SDP-u. Njegov plan da zasjedne u predsjedničku fotelju nije uspio. Protiv njega je do njegove predsjedničke kandidature predano više od 250 krivičnih prijava.

Za probleme s financijama u gradu prozivao je SDP, a maksimirski stadion u koji se godinama ulagalo ni dan danas nije završen.

Mediji su pisali i o aferi o kupovini stana. Gradonačelnik Zagreba je kupio stan za koji je tvrdio da duplo manji nego što jeste, a kada se otkrila kvadratura, tvrdio je da pripada njegovom bratu. Javnost je sumnjala da novac za stan nije stekao na legalan način.

Prije pet godina Bandić je dva WC-a na okretištima Dubec i Dubrava, koji su popraćeni pridjevom "zlatni", platio 11 hiljada eura po kvadratno metru. Svaki od dva montažna WC-a velik je devet kvadrata i njihovu je izgradnju Tvornici željezničkih vagona Gredelj Grad Zagreb prošle godine platio 210 hiljada eura.

Bandića se povezivalo i sa aferom izgradnje jednog tržnog centra na Cvjetnom trgu. Za potrebe gradnje srušene su neke historijske građevine, a mediji su tvrdili da je on pogodovao investitoru Tomislavu Horvatinčiću, piše 24sata.hr.