Slovenija
0

Političari na meti kritika zbog luksuznih aviona

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zbog ljubavi prema luksuznim zrakoplovima slovenski bi predsjednik Danilo Tuerk mogao izgubiti položaj najpopularnijeg političara koji drži u svim anketama otkako je prije godinu dana izabran na taj položaj.

Mediji su objavili da je Tuerkova nedavna posjeta Bosni i Hercegovini porezne obveznike koštala 63.000 eura, koliko je iz predsjedničkog proračuna plaćeno za dvodnevni najam posebnog luksuznog aviona jedne švicarske kompanije. Zapravo, puna cijena leta Ljubljana - Sarajevo - Mostar - Banja Luka - Ljubljana iznosila je 89.100 eura, ali su ostatak platili drugi članovi 12-očlanog izaslanstva. Tuerkov ured potrošio je za avion za posjetu Slovačkoj početkom godine tridesetak hiljada eura, a posebnim je avionom slovenski predsjednik ovih dana letio i u posjetu Češkoj, objavili su mediji koji tumače da je slovenska javnost zbog dolazeće krize sve više senzibilizirana na visoke troškove političara i vodećih menadžera jer se sve to događa u vrijeme kad se događaju i velika otpuštanja u nekad uspješnim preduzećima.

Predsjednikov ured saopštio je da ukupni troškovi ureda predsjednika u ovoj godini, uključujući i troškove najma aviona, iznose nešto malo više od 400.000 eura i da ne prelaze iznos troškova zabilježenih u vrijeme kad je predsjednik države bio pokojni Janez Drnovšek, kojemu su često upućivane kritike na račun putovanja u egzotične zemlje.

Slovenski mediji kao primjer odgovornog ponašanja ističu premijera Boruta Pahora koji je obećao da će država štedjeti na svim nivoima, te da će on zajedno sa svojim ministrima u inostranstvo putovati samo redovnim linijama, osim u izuzetnim slučajevima.

Pahor je naime prošle sedmice zbog zgusnutog programa u Bruxelles putovao unajmljenim avionom kompanije GIO u vlasništvu slovenskih fondova, a let je koštao samo 15.000 eura.

Prema navodima slovenskih medija, koji su istražili troškove avio prijevoza u nedavnoj prošlosti, predsjednik Tuerk nije "rekorder" u pogledu troškova avionskih karata.

Mariborski dnevni list "Večer" objavio je da je nekadašnji ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel 2005. samo za jedan najam aviona potrošio 85.000 američkih dolara za četverodnevni posjet izaslanstva od 50 ljudi Armeniji i Kirgiziji.

U to je vrijeme Slovenija predsjedala OESS-om pa je Rupel često imao vrlo zgusnute programe kad se morao koristiti uslugama evropskih agencija koje iznajmljuju luksuzne avione, navode mediji.