Granični prelaz prema BiH
0

Policija zaustavila hrvatske seljake

SRNA
Foto: Cropix
Foto: Cropix
Hrvatska policije zaustavila je seljake sa traktorima, koji su krenuli na najavljeni protest na graničnom prelazu prema BiH kod Orašja, jer su nezadovoljni cijenom otkupa pšenice.

Poljoprivredni proizvođači zaustavljeni su desetak kilometara prije granice, na ulazu u Županju.

Nakon što im je policija onemogućila prolaz na jednom od punktova, u blokadi je ostalo 35 traktora, a seljaci najavljuju da će na putu ostati do daljeg.

"Tek smo krenuli kad nas je zaustavila policija sa specijalcima. Izašli su pred nas automobilima, a sve vrijeme nadlijeće nas helikopter. Zaustavljeni smo već na samom ulasku u Županju, tako da granicu nismo ni vidjeli", rekao je Tomo Pokrovac, potpredsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-sremske županije.

Pokrovac je napomenuo da je ista situacija na svim graničnim prelazima na koje su krenuli pripadnici ostalih udruženja poljoprivrednih proizvođača i istakao da će zbog toga tražiti odgovornost ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića.

On je rekao da im je pravo na protest nedaleko granice otkazano u posljednji tren, istakavši da je na pet graničnih prelaza prema BiH - Ilok, Tovarnik, Bajakovo, Gunja i Županja bilo spremno da ide ukupno 1.000 traktora.

Poljoprivrednici traže da otkupna cijena pšenice bude 1,25 kuna (0,17 eura) po kilogramu, a za uljanu repicu 2,50 kuna (0,34 eura). Tražili su i hitnu isplatu podsticaja za prošlu, kao i isplatu podsticaja za ovu godinu do 31. avgusta, odnosno do 31.decembra.
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Brazda" Mato Brlošić jutros je potvrdio da će traktori krenuti prema graničnim prelazima sa BiH.

Hrvatski ministar poljoprivrede Petar Čobanković sinoć je nagovorio dio seljačkih organizacija da odustanu od najavljenog protesta. On tvrdi da seljaci nemaju razloga da protestuju i blokiraju granične prelaze, jer je postignuta najbolja cijena za pšenicu, uljanu repicu i mlijeko prema budžetskim mogućnostima. 

Najveće seljačke organizacije pristale su na ovu ponudu i potpisale sporazum sa Ministarstvom po kome će sve stimulacije poljoprivrednicima biti isplaćene u naredna dva mjeseca. 

Hrvatski ministar policije Tomislav Karamarko zabranio je juče seljačke proteste, jer navodno nisu ispunjeni svi uslovi Zakona o javnom okupljanju.