Regija
8

Policija u Prištini vodenim topovima rastjeruje demonstrante koji uzvraćaju kamenicama

Anadolija
(Foto: AFP)
U centru Prištine i dalje traje sukob policije i grupa demonstranata, koji se iznova vraćaju i gađaju u pravcu policije kamenicama, letvama i drugim tvrdim predmetima. Specijalne jedinice Policije Kosova rastjeruju demonstrante suzavcem i vodenim topovima.

Portparol Kliničko-bolničkog centra Kosova Shpend Fazliu je za prištinsku KTV izjavio da je do sada 30 povrijeđenih potražilo ljekarsku pomoć. On nije mogao da precizira koliko je povrijeđeno policajaca, a koliko građana.

Do sukoba policije i demonstranata došlo je odmah iza podneva, samo pola sata od početka protesta na kojem se okupilo nekoliko hiljada građana. Situacija je eskalirala između policije policije i prve linije demonstranata koji su se nalazili uz gvozdenu ogradu, koju je policija postavila još jutros oko zgrade Vlade Kosova.

Predhodno je Policija Kosova saopštila da se pridržava operativnog plana za današnji protest, ali da je oko 12,45 sati, “nakon huškačkih govora od strane organizatora, grupa demonstranata počela da napada policiju bacajući različite predmete, tvrde predmete, pirotehnička sredstva u pravcu policijskih jedinica, koje su bile prinuđene da intervenišu kako bi spriječile takve napade, koristeći zakonska policijska sredstva”.

Organizatori protesta iz Pokreta “Samoopredeljenje” na samom početku protesta su dali policiji ultimatum od 15 minuta da ukloni gvozdene prepreke. Policija je tražila da se demonstranti udalje od ograde, ali su demonstranti to odbili, nakon čega je došlo i do prvog sukoba.

Do prekida protesta, koji je zakazan nakon što je juče popodne istekao ultimatum Vladi Kosova o smjeni ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića (iz redova liste "Srpska") zbog uvredljivih izjava i za donošenje zakona o kombinatu Trepča, došlo u vreme govora Visara Ymerija, šefa poslaničke grupe Pokreta “Samoopredeljenje”. Pre njega je govorila i šefica poslaničke grupe AAK-a Donika Kadaj- Bujupi.

Na današnjem protestu u organizaciji opozicionog Pokreta “Samoopredeljenje” okupilo se više hiljada građana, a upućeni su isti zahtjevi, kao i na subotnjem protestu, da se smijeni ministar Jablanović zbog uvredljivih izjava i za zaštitu Trepče.

Novi protest je zakazan nakon isteka ultimatuma juče poslijepodne za smjenu Jablanovića i donošenje zakona o Trepči kao javnom preduzeću.