Regija
2

Policija provjerava kako je Mesić kupio stanove

SRNA
Stipe Mesić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Stipe Mesić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Hrvatska Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala provjerava navode iz anonimne prijave protiv bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića o sumnjivoj kupovini dva luksuzna stana u Zagrebu.

Anonimna prijava protiv Mesića podnesena je USKOK-u, a mediji prenose da bivši hrvatski predsjednik u ovoj fazi postupka još nije pod istragom, već da policija vrši predistražne radnje.

Mesić je stanove kupio u gotovini za skoro dva miliona kuna, a toliko novca nije imao na imovinskoj kartici na kraju predsjedničkog mandata. "Večernji list" navodi da je Mesić prošle godine morao da objašnjava porijeklo novca u Poreskoj upravi, te da je tada tvrdio da je novac posudio od prijatelja.

Porodica Mesić kupila je u podsljemenskoj zoni pola stambene zgrade, odnosno stan u prizemlju površine 56,85 kvadratnih metara sa terasom i vrtom, te četvorosobni dvoetažni stan od 106,76 kvadrata. Oba stana vode se na Mesićevu suprugu Milku.

Zgradu je izgradila kompanija Arhitektonski studio, čija je vlasnica Štefanija Balog, dugogodišnja Mesićeva prijateljica i saradnica, koja mu je vodila i dvije predsjedničke kampanje. Mesić je bio predsjednik Hrvatske od 2000. do 2010. godine.