Beograd
0

Policija privela aktiviste koji su osuđivali genocid

Sarajevo-x.com
Foto: B92
Foto: B92
Policija je jutros oko dva sata privela devet aktivista i aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava, koji su u noći između 31. marta i 1. aprila na platou ispred Skupštine Srbije crvenim sprejom na trotoaru ispisali poruku "Ta teška strana reč genocid".

Oko 30 aktivistkinja i aktivista je poruku uputilo poslanicima Skupštine Srbije, povodom Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, koju su poslanici usvojili 30. marta 2010. godine. Aktivisti su pušteni nakon pet sati zadržavanja u policijskoj stanici Stari Grad. Radnici preduzeća "Gradska čistoća" su oko 3.15 sati sa pločnika uklonila poruku.

"U Deklaraciji koju je Skupština Srbije usvojila ne spominje se da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima. Iako samo donošenje rezolucije predstavlja korak naprijed u odnosu na atmosferu u srpskom društvu od prije pet godina, izostavljanjem riječi genocid propuštena je prilika da taj korak bude hrabriji i odgovorniji", navodi se u saopštenju Inicijative. "Poslanici Skupštine relativizovali su ovaj zločin i pokazali da su im kratkoročni politički ciljevi važniji od budućnosti Srbije i zapadnog Balkana. Skupštinskom raspravom dominirali su govor mržnje i relativizacija zločina počinjenih u srpsko ime."

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative žele na ovaj način da podsjete javnost kako je pitanje suočavanja sa prošlošću jedno od ključnih u procesu tranzicije i izgradnje demokratskog društva.

"Simbolični gestovi izvinjenja i priznanja ne smiju se činiti kao ustupak Evropskoj uniji ili radi dobijanja nečije novčane pomoći. Oni ne mogu da podliježu partijskoj trgovini i kalkulacijama zasnovanim na ispitivanjima javnog mnijenja. Priznanje zločina, bez ikakve relativizacije i ublažavanja, mora da bude zvanična politika Srbije, prije svega zbog žrtava, ali i zbog vrijednosti na kojima se gradi društvo", poručili su aktivisti koji dodaju da "ispisivanjem poruke na trotoaru ispred Skupštine Srbije šalju jasnu poruku da postoje nove generacije koje suosjećaju sa žrtvama i zalazu se za bolju budućnost regiona".