Udruženje novinara Srbije
0

Polemika oko Nikolaidisa dobija neželjene razmjere

FENA
Andrej Nikolaidis
Andrej Nikolaidis
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorilo je danas da polemika oko teksta Andreja Nikolaidisa dobija neželjene razmjere i da se pretvara u hajku na grupu intelektualaca okupljenih u Forumu pisaca, čime se ugrožava i sloboda javne riječi.

"Izjava ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, koji je najavio da će tražiti smjenu Sretena Ugričića, direktora Narodne biblioteke, pritom spominjući i zatvor, ne samo da ne doprinosi demokratskom dijalogu već podsjeća na vremena kada je policija vodila kadrovsku politiku u kulturi", navedeno je u saopćenju NUNS-a, prenio je Tanjug.

Ugričić, kao i Filip David, Laslo Vegel, Borka Pavićević, Vladimir Arsenijević, Nenad Prokić i ostali, smatra NUNS, imaju pravo da u javnosti iznose svoje stavove oko Nikolaidisovog članka.

Imaju pravo, navedeno je dalje u saopćenju, i da traže da "se javnosti na uvid pružiti čitav sporni Nikolaidisov tekst kako bi se svima zainteresiranima omogućilo da formiraju jasan stav o onome što je autor iznio u članku" a da pritom ne strepe da će ih neko zbog toga strpati u zatvor ili ostaviti bez posla“.

To bi za Srbiju, smatra NUNS, bio pravi civilizacijski iskorak.

Dačić je danas izjavio da će tražiti da se razriješi dužnosti direktor Narodne biblioteke Srbije koji je podržao savjetnika predsjednika Skupštine Crne Gore Nikolaidisa, koji je u jednom autorskom tekstu napisao da bi bio "civilizacijski iskorak" da je aktiviran eksploziv u banjalučkoj dvorani "Borik", gdje su na proslavi 20 godina Republike Srpske (RS) bili predsjednik Srbije i RS-a sa najvišim rukovodstvom, kao i srpski patrijarh.

Forum pisaca je u Proglasu, objavljenom u utorak, koji je između ostalih potpisao i Ugričić, tražio da stane "hajka na Nikolaidisa". U tom tekstu se navodi da su kritike beogradskih medija na račun Nikolaidisa dokaz da "srpska politička elita nije odustala od svojih hegemonističkih namjera prema Crnoj Gori, čemu se Forum pisaca odlučno suprotstavlja".