Skoplje
0

Pokopani vojnici stradali u nesreći helikoptera

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Makedoniji su u utorak uz vjerske obrede i vojne počasti pokopani vojnici poginuli u helikopterskoj nesreći u subotu, vraćajući se sa šestomjesečne misije ALTEA u Bosni i Hercegovini, a dan pokopa proglašen je danom žalosti.

S velikom tugom Makedonija se oprostila od jedanaestorice vojnika, među kojima i Hrvata, starijeg vodnika Janka Širića, sudionika misije ALTEA u Bosni i Hercegovini. Oni su poginuli u padu helikoptera minutu i pol prije slijetanja u skopsku zračnu luku.

Ostali poginuli su: Toni i Brane Spasovski, Goran Ristovski, Igor Ðoreski, Slavčo Vasilev, Toni Davitkovski, Miki Ivanovski, Aleksandar Taskovski, Aleksandar Vasić i Zlatko Veljanovski

Vjerski obred za poginule makedonske vojnike održao je poglavar Makedonske pravoslavne crkve Stefan, a za Janka Širića skopski biskup Kiro Stojanov služio je i misu zadušnicu u katoličkoj crkvi.

Pokopu su prisustvovali, uz članove obitelji, mnogobrojni građani, predstavnici Vlade i makedonske vojske, kao i hrvatski veleposlanik u Makedoniji Ivo Kujundžiæ te predstavnici ostalih veleposlanstava. Najavljeni dolazak izaslanstva hrvatskog Ministarstva obrane je otkazan, jer zbog magle u Zagrebu nije mogao poletjeti vladin avion.

Uzroci nesreće helikoptera MI-17, koji se smatra jednom od najsigurnijih letjelica, još nisu poznati. Istraga je u tijeku. Makedonski mediji prenose pisanje beogradskog dnevnika "Politika" koji nagađa da je u pitanju sabotaža al-Qaide. S obzirom na nazočnost makedonskih vojnika u Iraku i Afganistanu moguće je da je u Bosni na helikopter podmetnut eksploziv, a nagađa se i to da je helikopter raketiran sa zemlje nadomak Skoplja.