Slovenija
0

Pojavio se virus koi herpes

FENA
U Sloveniji se prvi put pojavio virus koi herpes u ribogojilištu kod Maribora, o čemu je državna Veterinarska uprava obavijestila Europsku komisiju, a domaći uzgajivači riba upozoreni da se drže mjera opreza jer je riječ o neizlječivoj virusnoj bolesti koja može izazvati i stopostotan pomor šarana u ribnjacima.

Patogeni virus šarana, prvi put registriran u Njemačkoj 1997., poslije se proširio i po drugim zemljama. U Sloveniji je prvi put primijećen u ribnjaku Betnavi blizu Maribora, a onda se proširio na više ribogojilišta na sjeveroistoku zemlje, oko Maribora i Ptuja.

Kako je u petak objavila državna Veterinarska uprava, o pojavi koi herpesa obaviještena je Europska komisija iako to nije obvezno jer je riječ o prvoj pojavi te bolesti u Sloveniji. Sama bolest ugrožava samo različite vrste šarana u kojih može izazvati i stopostotan pomor, no mogu je prenositi i druge ribe iako same ne obolijevaju. Za ljude virus koi herpes nije opasan niti je prenosiv.

Pretpostavlja se da su zarazi koja se proširila u kolovozu i rujnu pogodovale visoke temperature. U ribogojilištima je Veterinarska uprava odredila obvezu dezinfekcije pribora, a uzgajivačima preporučila da provode potrebne mjere zaštite, posebice da kupuju riblji mlađ samo iz ribogojilišta s dobrim zdravstvenim stanjem.

Prvi znakovi zaraze šarana virusom koi su klonulost i gubitak apetita te nekontrolirano plivanje pod površinom.