Regija
0

Pojavili se grafiti "Vojvodina = Katalonija" širom pokrajine

FENA
U više gradova pokrajine pojavili su se grafiti "Vojvodina = Katalonija“ koje je potpisala nepoznata organizacija "Mlada Vojvodina“, s kojom povezanost odbacuju i vlast i opozicija u Vojvodini.

Na izborima u Španiji, koji su u Kataloniji održani u nedjelju, većinu u regionalnoj skupštini osvojile su stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije.

Iz Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kažu da nije tajna da oni podržavaju ideju da Vojvodina bude republika, ali smatraju da se za zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu zajamčenu ustavom, treba boriti kroz institucije, a ne pisanjem grafita.

"Sve ostalo jeste ustvari aktivnost u korist štete vojvođanske autonomije i ideje Vojvodine, jer se na ovaj način daje streljivo ili oružje svim onim protivnicima da kažu, pa evo vidite što se radi, organiziraju šetnje, prave grafite", izjavio je za Radio televiziju Vojvodine (RTV) glavni sekretar LSV-a Bojan Kostreš.

Iz Srpske napredne stranke (SNS), vladajuće u Srbiji ali opozicione u Vojvodini, napominju da takve poruke najoštrije osuđuju, jer imaju dezintegracijski karakter u odnosu na reformski put Srbije.

"Te poruke se s vremena na vrijeme pojavljuju. Dolaze od marginalnih grupa, isključivo su separatističkog karaktera, i siguran sam da kod velike većine građana ne mogu naići na odobravanje, a s obzirom na sadržaj, ne treba ih ni precijeniti, ni podcijeniti", ocijenio je Đorđe Milićević iz SNS-a.

Ovakve parole govore o višegodišnjem problemu nedostatka diskusije o Vojvodini, ali se grafiti mogu tumačiti isključivo kao marketinški potez, koji nije povezan s aktualnim političkim prilikama u zemlji, smatra analitičar Duško Radosavljević, prenosi RTV.

"To jednostavno nije ozbiljna politička borba, jer se ona poznaje po tome što se izlazi u javnost i pridobiva se javnost svojim stavovima. Ovo je više vrsta parola, političke manipulacije, ali je očigledno i da ima ljudi kojima se to dopada", naveo je Radosavljević.

"Antigrafitne jedinice“ komunalnih službi Novoga Sada, uklonile su grafite s ulica Novog Sada, ali su se u međuvremenu natpisi pojavili i u drugim gradovima - Zrenjaninu, Kikindi, Pančevu, Kovačici i Opovu, navodi RTV.