Ivica Dačić
0

"Pojačano angažovanje u potrazi za Mladićem i Hadžićem"

SRNA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je povećan broj zaposlenih u Službi za otkrivanje ratnih zločina u okviru MUP-a i da su angažovani ljudi koji će se ubuduće baviti isključivo traženjem haških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Dačić je rekao da postoji puna spremnost rukovodstva države i bezbjednosnih snaga, odnosno bezbjednosne službe i MUP-a da se objedine timovi koji hapse osumnjičene za ratne zločine.

"Očekujemo da ta reorganizacija rada da određene rezultate. Pre svega kao sistem spojenih sudova, jer bi se sve informacije koje dolaze na osnovu policijskog koncepta vršenja potraga za beguncima sakupljale i analitički obrađivale na jednom mestu", rekao je Dačić.

On je dodao da je glavni haški tužilac Serž Bramerc pozitivno ocijenio taj potez, što će biti veoma značajno za pisanje njegovog izvještaja.

Komentarišući inicijativu Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) za osnivanje vojvođanske policije, Dačić je rekao da "ukoliko neko misli da to treba da bude projekat kojim bi se zaokružile nadležnosti Vojvodine koje su više od Statuta Vojvodine, onda je to nemoguće".

Dačić je rekao da se modeli policije razlikuju po zemljama i da odgovor na tu inicijativu zavisi od toga kakvu Srbija policiju želi.

"U suštini ovde se postavlja pitanje da li je reč o tome ko postavlja načelnike policije ili je reč o strukturi policije. Policija na nivou Vojvodine dobro radi i dobro sarađujemo sa vojvođanskim parlamentom i vladom", naveo je on. 
Dačić je dodao da je u interesu građana da policija bude što bliža lokalnoj zajednici.