Regija
0

Pojačane mjere sigurnosti ususret ulasku Hrvatske u EU

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U glavnom gradu Hrvatske Zagrebu sve je spremno za "veliku noć" kada će ova država tačno u ponoć službeno pristupiti Evropskoj uniji.

U Zagrebu su od jutros poduzete pojačane mjere sigurnosti. Saobraćaj je blokiran na trasi kojom dolaze brojne zvanice na večerašnju proslavu pristupanja Hrvatske evropskoj porodici, a na centralnom zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, na kojem spremne čekaju bine za ceremoniju proslave ulaska u EU, saobraćaju samo tramvaji.

Zagrepčanin Petar Radočaj kaže da je pozitivno što Hrvatska ulazi u EU, ali da ne očekuje posebne promjene što se tiče života građana u ovoj zemlji. On u razgovoru sa ekipom agencije Anadolija navodi da je pristupanje EU bilo "neminovno kako bi Hrvatska postala globalna sila", a dodaje da "Hrvatska svakako pripada Evropi, te da je ovo povratak doma“.

Radočaj tvrdi da će građani Hrvatske morati nastaviti sa svakodnevnom borbom, ali da će na dugoročnom planu, ulazak Hrvatske u EU imati pozitivne efekte u zemlji, posebno za omladinu.

Ivanka Sabolić također kaže kako je raduje što Hrvatska pristupa EU-u. Ona je, ipak, izrazila žaljenje što se ovih dana u hrvatskoj javnosti ne spominje Franjo Tuđman, "koji je prvi predsjednik i koji je donio nezavisnost zemlji". Sabolić ističe da ne očekuje veće promjene u kratkom periodu, ali da očekuje pozitivne rezultate pristupanja EU dugoročno.

Zvaničnici iz zemalja regije i Evrope pristupit će svečanoj večeri u 20:30 sati, a paralelno sa večerom započet će i centralna ceremonija obilježavanja ulaska Hrvatske u EU za građane na Trgu bana Josipa Jelačića. Građane će svojim nastupima zabavljati puhački orkestar ZET-a, Marko Tolja i Jazz orkestar HRT-a, Jinx, TBF i DJ Švec.

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu bit će održano predstavljanje štandova sa proizvodima braniteljskih zadruga sa različitim proizvodima, a na Zrinjevcu će biti predstavljeni hrvatski otočki proizvodi.

Na Trgu bana Jelačića će biti izložen i transformator Nikole Tesle čime će također biti obilježen važan trenutak ulaska u EU.

Na centralnoj svečanosti, prisutnima će se u prisustvu brojnih zvanica iz političkog i javnpog života, EU, regiona i Hrvatske, obratiti predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, zamjenik irskog premijera Eamon Gilmore i predsjednica Litvanije Dalia Grybauskaite kao zemlje koja od ponedjeljka preuzima od Irske predsjedavanje EU-om, zatim predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz i na kraju predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

U ponoć će službenu himnu Evropske unije, Odu radosti, zajednički izvesti četiri velika hora u Zagrebu praćena simfonijskim orkestrom HRT-a, a video linkom priključit će im se hor HNK Split sa Splitske rive, hor HNK Osijek te hor Libertas iz Dubrovnika sa stepenica Crkve Svetoga Vlaha.

Videolinkom će biti uživo prenošeno simbolično skidanje table 'carina' na granici sa Slovenijom, koja je predstavljala granicu EU-a, na Bregani, a na granici sa Srbijom, ubuduće najistočnijoj granici EU-a, na Bajakovu, će se na ulasku u Hrvatsku otkriti tabla s napisom 'EU'.