Regija
56

Pogledajte kako izgleda nova zgrada Muzičke akademije u Zagrebu

Klix.ba
Foto: Pixsell
(Foto: Pixsell)
Nova zgrada Muzičke akademije u Zagrebu jedan je od najočekivanijih projekata u glavnom gradu Republike Hrvatske.

Zgrada Muzičke akademije se nalazi na trgu Maršala Tita, a radi se o projektu arhitekte Milana Šosteriča. Izvođač radova je Nexe gradnja, a investitor Grad Zagreb i Ministarstvo kulture.

Zgrada je posebno zanimljiva zbog šarenih lamela koje čine ovojnicu oko vrha objekta. Tvornički su izrađene od perforiranih čeličnih limova koji su zaštićeni od korozije posebnom tehnologijom. One su obojene u spektru, od varijanti purpurne na jugozapadnoj strani, preko ljubičaste, plave i zelene, do žute boje na sjeveroistočnoj strani – objasnio je arhitekta Šosterič.

Na 12 hiljada kvadratnih metara, piše Jutarnji.hr, bit će smješteni svi odsjeci Muzičke akademije, svi na jednoj adresi: vježbaonice, kabineti, dekanat, te velika i mala koncertna dvorana.

Zgrada sadrži podrumsku etažu, prizemlje, sedam spratova i garažu.

U prizemlju zgrade bit će smještene studentska referada, dva panoramska lifta, kafić s dugačkim šankom, vrata za terasu, te garderoba i ulaz u veliku dvoranu sa studijem koja će biti gotova nešto kasnije. Dvorana je predviđena za 300 osoba, imat će pomični dio gledališta i moći će se prilagođavati programu.

Na četvrtom spratu zgrade bit će uprava Muzičke akademije, a na petom prostori za nastavu. U velikom ovalnom dijelu na vrhu zgrade nalazi se prostor za korekcije za pjevače, a iznad ovojnice na šestom spratu bit će prostori za individualno vježbanje s terasom, te sobe s klavirima.

Na sedmom spratu bočno će se smjestiti apartmani za goste Akademije, a na osmom spratu je kotlovnica.

Ispred zgrade se nalazi popločana površina na kojoj se nalaze kiparski radovi, te igla visoka 29 metara.