Boris Tadić
0

Podrška nesvrstanih nam je značajna

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je podrška zemalja članica Pokreta nesvrstanih značajna za diplomatsku bitku Srbije za Kosovo i Metohiju.

Tadić je naglasio da većina zemalja iz Pokreta nesvrstanih nije priznala nezavisnost Kosova što je, kako je rekao, veoma dobra okolnost.

"Srbija je preventivno delovala i u toku je proces pred Međunarodnim sudom pravde. Ovaj forum smo iskoristili kao još jedan korak u odbrani teritorijalnog integriteta i pripremu za nastup pred Generalnom skupštinom UN u septembru", rekao je Tadić za beogradske medije.

Tadić je na samitu nesvrstanih zemalja u egipatskom ljetovalištu Šarm el Šeiku predložio da pedesetogodišnjica Pokreta bude obilježena 2011. u Beogradu.

On je naglasio i da je ogromno tržište zemalja Pokreta nesvrstanih velika šansa za srbijansku ekonomiju.

"Ekonomsko partnerstvo je šansa za povratak na ta tržišta", rekao je Tadić i dodao da je bivšim jugoslovenskim republikama ponudio stvaranje konzorcijuma u dva ekonomska polja, građevinarstva i odbrambene industrije.

On je dodao da bi značilo i zajednički nastup preduzeća pod, kako je rekao, državnom kapom na tržištu nesvrstanih zemalja.