Boris Tadić
0

'Podjela Kosova je jedna od opcija'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak navečer na press konferenciji u Beogradu kako on ne predlaže podjelu Kosova, već da je spominje kao mogućnost o kojoj se može razmišljati samo ako sve ostale opcije budu iscrpljene.

Tadić je naglasio kako podjela Kosova kao opcija u ovom trenutku "nije na dnevnom redu, već da Beograd i dalje želi tragati za rješenjem u okviru koncepta najveće moguće samostalnosti Kosova u okviru Srbije".

"O pitanju podjele raspravljaju intelektualci u Srbiji i međunarodnoj javnosti i to je jedna od opcija koja je svih ovih godina bila naglašavana kada je u pitanju budući status Kosova. O tome mogu razmišljati samo u slučaju da su sve ostale mogućnosti iscrpljene, a da li bih se priklonio tom rješenju, o tome je sasvim hipotetički govoriti danas", kazao je Tadić na konferenciji za novinare.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u ponedeljak za Radioteleviziju Srbije da postoji mogućnost podjele Kosova, ali samo u slučaju da su iscrpljene sve druge opcije u vezi sa statusom Kosova. Tadić je tada ponovno spomenuo i autonomiju Kosova kao moguće rješenje.

Čelnici kosovskih institucija ocijenili su neprihvatljivom ideju o mogućoj podjeli Kosova koju je u ponedjeljak navečer iznio srbijanski predsjednik Boris Tadić.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiju izjavio je u utorak da je Kosovo neovisna i međunarodno priznata država. "Zna se naše jasno stajalište. Mi smo država i sve ostalo je uzaludno", rekao je kratko Sejdiju novinarima u Prištini.