Beograd
0

Podignute optužnice protiv Džajića i Cvetkovića

FENA
Dragan Džajić
Dragan Džajić
Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg direktora "Crvene zvezde" Dragana Džajića zbog zloupotrebe službenog položaja i prisvajanja dijela novca od transfera fudbalera u strane klubove, saopćo je u srijedu Viši sud u Beogradu kome je optužnica dostavljena na razmatranje.

Optužnicom, koja je podignuta 15. juna, pored Džajića obuhvaćeni su i bivši funkcioneri "Crvene zvezde" Vladimir Cvetković i Miloš Marinković i fudbalski menadžer Ranko Stojić. U saopćenju se ne precizira novčani iznos za koji se sumnja da su optuženi prisvojili, a ne navode se ni imena oštećenih fudbalera, javio je Tanjug.

Protiv Džajića, Cvetkovića i Marinkovića, kao i Stojića, istraga je bila provedena zbog sumnje da su od prodaje fudbalera tog kluba Gorana Drulića, Zorana Njeguša, Perice Ognjenovića, Nemanje Vidića i Ivana Dudića protivpravno prisvojili višemilionske novčane iznose u eurima, dolarima i markama. U saopćenju suda se napominje da ukoliko optuženi ili njihovi branioci podnesu prigovor protiv optužnice sudu, spisi predmeta će biti dostavljeni na krivičnom vanpretresnom vijeću suda na odluku.

Ukoliko u zakonskom roku od osam dana od dana dostavljanja optuznice prigovor ne bude izjavljen, postupajući predsjednik vijeća može da dostavi zahtjev tom vijeću da odluči o svakom pitanju o kome se rješava i povodom prigovora, ili da zakaže glavni pretres.

Viši sud u Beogradu proveo je istragu protiv Džajića, Marinkovića i Cvetkovića, koja je pokrenuta u februaru 2008. godine povodom Drulićevog transfera, dok je kasnije proširivana zbog još četiri sumnjiva transfera. Džajić, Marinković i Cvetković terete se za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, za koje je zaprijećena kazna zatvora do 12 godina. Oni su uhapšeni 5. februara 2008. godine i u pritvoru su proveli pet mjeseci. Istraga je protiv Džajića i Cvetkovića provedena zbog sumnje da su od transfera fudbalera Zorana Njeguša u madridski Atletiko protivpravno prisvojili 3,5 miliona maraka.

Protiv Džajića i Marinkovića da su od transfera Nemanje Vidića u moskovski Spartak protivpravno prisvojili dva miliona eura, a Džajić se još sumnjiči da je zajedno s fudbalskim menadžerom Rankom Stojićem od transfera fudbalera Ivana Dudića u portugalsku Benfiku protivpravno prisvojio pet miliona njemačkih maraka.

Svoj trojici na teret se stavlja da su protivpravno prisvojili dio novca od transfera Perice Ognjenovića u madridski Real, odnosno oko dva miliona dolara. Nijedan od tih fudbalera, prema izjavama koje su dali novinarima poslije saslušanja pred istražnim sudijom, nije teretio Džajića, Cvetkovića i Marinkovića, niti su ih optužili da su se okoristili njihovim novcem.