Hrvatska
0

Podignuta prva optužnica u slučaju "Indeks"

FENA
Protiv prodekana zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti Dragana Badanjka (47), višeg predavača tog fakulteta Krešimira Someka (57), nekolicine posrednika i poticatelja te osmero studenata USKOK je danas podigao optužnicu u slučaju "Indeks", zbog davanja i primanja mita za upis na fakultet.

Riječ je o prvoj optužnici protiv osumnjičenih u jednoj od najvećih antikorupcijskih akcija i to u dijelu koji se odnosi na nezakonite upise na Fakultet prometnih znanosti. Druge dvije istrage u kojima se profesore, posrednike i studente s Prometnog i Ekonomskog fakulteta sumnjiči za kupovinu ispita još nisu završene.

USKOK-ovom optužnicom obuhvaćeno je 16 osoba, a prvooptuženi Badanjak se tereti da je od lipnja do rujna ove godine, kao prodekan za poslovanje Fakulteta i član Povjerenstva za razredbeni postupak, omogućio upis na fakultet za pet studenata. Oni su optuženom posredniku Mladenu Budoru (30) platili po 2.000 eura, a on je prodekanu proslijedio od 1.000 do 1.500 eura po upisanom studentu.

U USKOK-u tvrde da su kandidati izlazili na prijamne ispite i odgovarali samo na pitanja na koja su znali odgovor, dok su ostala, prema dobivenim uputama, ostavljali bez odgovora koji su im naknadno upisani u testove.

Drugooptuženog Someka tereti se da je od kolovoza do početka rujna ove godine, na poticaj svog prijatelja tajnika zagrebačkog Vaterpolo kluba "Mladost" Ivice Markovića i još dvije osobe, među kojima je i majka jednog od kandidata za upis, nezakonito posredovao kako bi se vaterpolist Ivan Buljubašić i još dvojica studenata upisali na fakultet. On je navodno s jednim članom Povjerenstva za provođenje razredbenog ispita dogovorio unos dodatnih točnih odgovora.

Zagrebački Županijski sud do sada je u fazi istrage donio pet presuda protiv studenata koji su plaćali ispite. Svi su kažnjeni višemjesečnim uvjetnim zatvorskim kaznama.