Srbija
0

Podignuta optužnica protiv nasilnog košarkaša Kovačevića

FENA
Miladin Kovačević i Bryan Steinhauer
Miladin Kovačević i Bryan Steinhauer
Prvo osnovno javno tužiteljstvo u Beogradu optužilo je srbijanskog košarkaša Miladina Kovačevića da je nanio teške povrede, opasne za život, američkom državljaninu Bryanu Steinhaueru 4. maja 2008., javljaju u utorak beogradski mediji, prenoseći izjavu glasnogovornika Republičkog javnog tužiteljstva Tome Zorića.

Optužnicom su obuhvaćeni i bivši srbijanski konzul i vicenkonzul u New Yorku Slobodan Nenadović i Igor Milošević za kazneno djelo zloupotrebe službenog položaja, zbog sumnje da su Kovačeviću pomogli pobjeći iz Sjedinjenih Američkih Država u Srbiju pošto je pušten iz pritvora, tako da su mu izdali privremeni pasoš.

Po Zorićevim riječima, Kovačević je optužen za kazneno djelo krivotvorenja isprave jer je 9. juna 2008. na beogradskom aerodromu lažnu javnu ispravu, pasoš, upotrijebio kao pravu, pokazavši je pograničnoj policiji srbijanskog MUP-a pri kontroli.

Nenadović i Milošević terete se da su dan prije u srbijanskom generalnom konzulatu u New Yorku, prekoračivši svoje službene ovlasti, omogućili Kovačeviću da napusti SAD i izbjegne vođenje kaznenog postupka pred tamošnjim pravosuđem po optužnici koja ga je teretila za nanošenje teških tjelesnih povreda američkom državljaninu.

Kovačević je osumnjičen da ih je s nakanom na to potaknuo pa mu se također stavlja na teret počinjenje kaznenog djela zloupotrebe službenog položaja poticanjem, dodao je Zorić.

Američko državno odvjetništvo u New Yorku u aprilu 2009. odlučilo je ustupiti srbijanskom pravosuđu slučaj Miladina Kovačevića koji je u junu 2008. napustio SAD, pošto je optužen da je mjesec dana prije u baru teško povrijedio američkog studenta Bryana Steinhauera iz Brooklyna.

Kovačević, koji je tvrdio da je branio prijateljicu, uhapšen je odmah nakon tuče i pritvoren mjesec dana, a zatim je pušten uz jamčevinu koju su njegovi roditelji platili preko računa srbijanskog konzulata.

Tri dana nakon puštanja iz pritvora Kovačević je napustio SAD s novim pasošem koji mu je pribavio srbijanski vicekonzul. Kad je slučaj dospio u javnost, konzul i vicekonzul su suspendirani. Budući da je odbijao vratiti se u SAD, za Kovačevićem je u srpnju 2008. Interpol raspisao međunarodnu tjeralicu.

Nakon višemjesečnih pregovora s predstavnicima SAD srbijanska se vlada dogovorila o plaćanju odštete i preuzimanju kaznenog progona Kovačevića od američkih pravosudnih tijela. Ona su na temelju sudske zamolbe dostavila dokumentaciju u predmetu "Kovačević" Prvom osnovnom sudu u Beogradu koji je, kako se navodi, nedavno završio istragu.

Srbijanska je vlada odlučila platiti odštetu porodici Steinhauer 900.000 dolara, a odluka, koja je dospjela u medije uprkos tome što je označena kao državna tajna, izazvala je velike kritike u srbijanskoj javnosti.