Regija
0

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Hajduka

FENA
Vedran Rožić
Vedran Rožić
Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv Vedrana Rožića pošto mu je mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskoga sabora danas skinulo zastupnički imunitet, čime je odobreno pokretanje kaznenog postupka protiv njega.

Županijsko državno odvjetništvo tereti Rožića, čije ime, kao ni imena ostalih okrivljenika iz te optužnice, ne navodi, da je počinio kaznena djela zloupotrebe položaja i ovlasti u ekonomskom poslovanju.

Okrivljenom Rožiću stavlja se na teret da je kao direktor Hajduka zajedno s bivšim finansijskim direktorom tog kluba Bartulom Kalebom od februara 1992. do jula 1997. dio novca tog kluba, 18 miliona njemačkih maraka, uplatio u tzv. "crnu deviznu blagajnu", a ne na žiroračun kluba u Zavodu za platni promet. Iz te blagajne su isplaćivali igračima i drugim osobama novac na koji nisu uplaćeni porezi i doprinosi, čime su klubu pribavili oko 74 miliona kuna imovinske koristi na štetu proračuna Republike Hrvatske.

Isto tako, od januara 1995. do jula 1997. u Splitu, bez znanja i odluke upravnog odbora kluba, odobrili su da se novac s računa kluba u banci nepovratno doznači privatnim poduzećima bez ikakve osnove i stvarne obveze da ih vrate, čime su oštetili klub oko 100 hiljada kuna.

Okrivljenom Rožiću i Ivanu Buljanu, kao sportskom direktoru kluba, stavlja se na teret da od početka maja 1992. do 7. jula 1997. u blagajnu kluba nisu položili dio deviznih sredstava ostvarenih prodajom igrača u strane klubove, nego su ih zadržali za sebe i time oštetili klub oko sedam miliona kuna.

Rožiću se stavlja na teret i da je od maja 1992. do marta 1997. nekoliko puta zatražio od blagajnika kluba da mu iz tzv. "crne devizne blagajne" isplati 635 hiljada njemačkih maraka, koje je zadržao za sebe i time oštetio klub.