Hrvatska
0

Podignuta i peta optužnica protiv Sanadera

FENA
Ivo Sanader (Foto: Arhiv/AFP)
Ivo Sanader (Foto: Arhiv/AFP)
Protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera USKOK je podigao i petu optužnicu koja se odnosi na slučaj Planinska, doznaje Hina na zagrebačkom Županijskom sudu.

Optužnica je na sud stigla jučer kasno poslijepodne, potvrdio je Hini glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

"Optužnica je dodijeljena sucu Zoranu Luburiću, koji će je nakon pregleda dati na odgovor optuženima, a potom kroz nekoliko tjedana sazvati sjednicu optužnog vijeća na kojoj će se odlučivati o njezinoj osnovanosti", kazao je Devčić ne želeći govoriti o sadržaju nove optužnice protiv bivšeg premijera.

O optužnici se za sad ništa nije moglo doznati u USKOK-u, koji je o četiri ranije podignute optužnice protiv Sanadera javnost obavijestio putem svojih službenih intenetskih stranica.

Mediji javljaju da su, nakon petomjesečne istrage, uz Sanadera optuženi bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković, mesar i bivši saborski zastupnik HDZ-a Stjepan Fiolić i njegova tvrtka Mesnice Fiolić te glavni direktor Inženjerskog biroa Mladen Mlinarević.

USKOK tvrdi da je Fiolić prodao zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu 2009. godine Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno većoj cijeni od tržišne, a u tome su mu pomogli tadašnji premijer Sanader, ministar Čobanković te Mlinarević, čija je tvrtka vrijednost zgrade i zemljišta procijenila na nerealno visok iznos pa je ukupna vrijednost i cijena koju je platilo ministarstvo povećana za više nego dvostruko, na 79,9 miliona.

Istraga se vodila i protiv stalnog sudskog vještaka Mate Bitange koji je napravio procjenu, no otkrilo se da je glavnu ulogu imao Mlinarević koji se našao u optužnici.

Mediji su već ranije objavili da je Čobanković u istrazi sve priznao rekavši da je radio na izričit zahtjev Sanadera te da je i njega i Fiolića upozoravao da je riječ o prevelikoj cijeni. Nagađa se da se nagodio s USKOK-om za kaznu od oko godinu dana zatvora.

Sanadera se tereti da je na užem kabinetu vlade pogurao sklapanje spornog posla pa je vlada na zatvorenom dijelu sjednice 2. travnja 2009. odobrila sklapanje ugovora koji je zaključen već sutradan i zbog kojega je, tvrde u USKOK-u, državni proračun za račun Fiolićeve tvrtke oštećen za najmanje 26,4 miliona kuna.

Fiolić je nakon uhićenja u travnju ove godine priznao prodaju zgrade po uvećanoj cijeni, tvrdeći da je sav novac ostao kod njega. No, naknadno je promijenio iskaz rekavši da je oko 17 miliona kuna odnio Sanaderu, na njegov zahtjev. Također je istražiteljima otkrio mjesto na svom imanju na kojem je Sanaderu skrivao dio vrijednih umjetničkih slika za kojima se tragalo.

Sanader je, kao i u ostalim slučajevima, u istrazi odbacio ove optužbe. Njegovi branitelji nisu bili dostupni za komentar.

Protiv bivšeg premijera ranije su podignute optužnice u slučajevima Hypo, Ina-MOL, Fimi media te HEP-Dioki.